Da li su mladi Beograđani srećni?

Izvor: S media, 15.Sep.2009, 16:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da li su mladi Beograđani srećni?

CESID je prošlog meseca radio istraživanje o tome koliko su mladi Beograđani zadovoljni životom. Rezultati više nego zadovoljavajući ali i realni, kaže direktor Cesid-a. Psiholozi misle drugačije.

Dve trećine ljudi je zadovoljno načinom života u Srbiji.

Rezultati istraživanja su pokazala da je to još više izraženo kod mladih Beograđana, jer je njih 80% dalo pozitivan odgovor, kaže za radio S direktor Cesid-a Đorđe Vuković

Po njegovim rečima, >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << optimizam je naročito izražen kod mladih, jer su kako kaže puni elana.

Istraživanje je ipak dalo jedan iznenađujući odgovor, a to je da su mladi u manjem broju željni odlaska u inostranstvo.

Vuković kaže da je to posledica lošijeg života usled svetske ekonomske krize, i naglašava da je rezultat takav ne zato što je u Srbiji bolje, nego je u drugim zemljama znatno lošije nego pre.



Istraživanje, koje je sprovedeno na uzorku od 1.427 ispitanika uzrasta od 15 do 30 godina, dalo niz veoma zanimljivih podataka koji neposredno govore o načinu života mladih Beograđana kaže naš sagovornik.


Jedan od najinteresantnijih rezultata istraživanja je podatak da skoro polovina mladih Beograđana voli da popije kada izađe sa društvom.

To govori kakva je bezbednosna kultura pri njihovom povratku kući, kaže Vuković i dodaje da je posledica svega toga i veliki broj saobraćajnih nesreća u kojima su nažalost, akteri u velikom broju upravo oni.

Sa druge strane, psiholozi napominju da praksa govori drugačije

Psiholog Savetovališta za mlade pri Domu zdravlja na opštini Čukarica Bojana Nenezić za naš radio kaže da situacija drugačija, jer su mladi kao populacija znatno manje kritični, tj. kritički nastrojeni prema opštim pojavama nego odrasli.

Da je situacija mnogo lošija od predstavljene u istraživanju, Nenezić ukazuje rečima:"Oni se stide situacije u kojoj se nalaze, oni se stide da pokažu svoju nemoć i oni se trude da ne pokazuju pred drugima ono što stvarno osećaju".

Naša sagovornica ističe da njeno iskustvo upućuje na mnogo veće probleme mladih Beograđana, od onih na koje su se opredelili u istraživanju.



Kako kaže, ima mnogo ozbiljnijih stvari kojima su oni nezadovoljni:"...Školstvom, egzistencionalnom situacijom u porodici, stalnim osećanjem neke ugroženosti i nepravde, i sigurnosti koju osećaju na ulici".


Psiholog Nenezić kao najveći promlem navodi to što mladi ne vide nikakvu perspektivu u budućnosti i dodaje da je situacija mnogo drugačija čim im se ukaže makar malo pažnje.

A.B i J.K.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.