Da li je organska hrana koju jedemo zaista organska

Izvor: RTS, 20.Jun.2019, 10:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da li je organska hrana koju jedemo zaista organska

Kakvu hranu jedemo – pitanje na koje odgovor traže i struka i građani. O bezbednosti hrane i njenom uticaju na zdravlje ljudi, danas će u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti govoriti vodeći naučnici iz Evrope i sveta.
Preporuka građanima je da jedu sveže voće i povrće, a ovih dana velik je izbor i u prodavnicama i na pijacama. Međutim, 70 odsto hrane prska se hemikalijama.

Jedan od organizatora >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << skupa u SANU Tanja Ćirković Veličković kaže da je način na koji se hrana proizvodi veliki problem.
"Hrana se tokom proizvodnje prska hemikalijama, koje onda dođu na našu trpezu. Sveža hrana nije zdrava koliko bi trebalo da bdue, ali je i dalje zdravija od hrane koja se priprema prženjem i grilovanjem, ali i od obrađene hrane u koju se dodaju aditivi", navodi Ćirković Veličkovićeva.
Zbog zagađenja našeg okruženja postavlja se i pitanje koliko je organska hrana zaista organska, naročito ako se uzmu u obzir zagađenost susednih oranica, ali i posledice bombardovanja 1999. godine.
"Pitanje je da li uopšte postoji organska hrana. Ono što mi znamo, zemlja, voda i vazduh su zagađeni. Čak i ako ne unosite dodatne hemikalije, te supstance dolaze u hranu", upozorila je Ćirković Veličkovićeva.
Građanima savetuje da ne obrađuju termički hranu i da se što raznolikije hrane. 
Danas se održava prva radionica međunarodnog projekta pod okriljem Horizonta 2020. Okupiće se svetski poznata imena koja će razgovarati na temu veze između zagađenosti životne sredine, kvaliteta hrane i našeg zdravlja.
Projekat je pokrenut u cilju formiranja mreže koja će da doprinese novim saznanjima i utvrdi veze na molekularnom nivou u promenama životne sredine, odnosno zagađenja i kvaliteta hrane.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.