Da li je je dečja igra prerasla u nasilje

Izvor: RTS, 02.Okt.2018, 22:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da li je je dečja igra prerasla u nasilje

"Cimka" je dečja igra koja je uznemirila javnost pošto je na društvenim mrežama objavljena fotografija dečaka sa modricama na ruci. Ispričao je da ih je zaradio učestvujući u novoj igri koju su deca igrala na rođendanu. Slučaj nije prijavljen policiji ni Centru za socijalni rad, ali je niška policija o tome obavestila Osnovno javno tužilaštvo. Da li je "cimka" igra ili vršnjačko nasilje?
Deca >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << koju je anketirao RTS kažu da igu "cimka" ne igraju i da je to glupost. Opisuju da se "igra" sastoji iz udaranja u rame i da od udaraca nastaju modrice.

Takve modrice dobio je dečak, navodno u nekoj niškoj rođendaonici. Majka je fotografiju poslala majci Alekse Jankovića, u javnosti poznatoj po borbi protiv vršnjačkog nasilja. Igru navodno igraju dečaci, stariji osnovci.
Iako slučaj nije prijavljen, policija je o navodima iz medija i sa društvenih mreža obavestila osnovno javno tužilaštvo. Po nalogu tužilaštva niška policija će, kako je rečeno RTS-u, preduzeti sve mere iz svoje nadležnosti.
Da li je ova dečija igra prerasla u nasilje nemaju saznanja ni u Centru za socijalni rad u Nišu, koji vršnjačko nasilje prati na poziv školskih stručnih službi.
"Čak i fizičkog nasilja bude između dece, bude ignorisanje, podsmevanje, otimanje školskog pribora", kaže Snežana Momčilović, podegaog u Centru za socijalni rad Niš.
"Ključ ne postoji na jednom mestu, svakako da svi sistemi počev od porodice kao osnove društva, moraju da rade i da se više posvete deci", ističe socijalni radnik Saša Mladenović.
Stručnjaci kažu da dete koje trpi bilo koji oblik nasilja menja svoje ponašanje, koje posvećeni, pre svega, roditelji, svakako, mogu da primete.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.