Izvor: RTS, 24.Jan.2021, 21:57

Da li će nam za putovanja osim pasoša trebati i još nešto

Na početku pandemije koronavirusa, Svetska turistička organizacija je procenila da se potpuni oporavak tog sektora može očekivati tek tri do pet godina nakon suzbijanja infekcije. Turistički radnici su odbijali da u to poveruju, ali izgleda moraće. Kraj problema za turizam je i dalje na dugačkom štapu. Jedna od ideja za prvu pomoć je uvođenje takozvanih kovid pasoša.
Gužve u turističkim mestima nekada su nam smetale, a sada ih se sa nostalgijom >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << sećamo. Mnogo će vode da protekne svetskim rekama i morskih struja obalama, dok takvi kadrovi ponovo postanu naša svakodnevica.

Posle višečasovne onlajn rasprave, lideri Evropske unije saglasili su se da ne treba uvoditi takozvane kovid pasoše kao uslov za putovanja ili ulazak na teritoriju Unije.
Međutim, zbog rasta broja zaraženih i novih vrsta virusa, uvode tamnocrvene zone visokog rizika na epidemijskoj karti Evrope.
"Osobe koje putuju iz tamnocrvenih područja trebalo bi da se testiraju pre odlaska iz svoje zemlje, a kada stignu na odredište da odu u karantin. To se odnosi na zemlje unutar Evropske unije. S obzirom na vrlo ozbiljnu zdravstvenu situaciju, sva nebitna putovanja treba odložiti", kaže Ursula fon der Lajen, predsednica Evropske komisije. 
U nebitna putovanja spadaju i turistička.
"Zalaganje svih međunarodnih organizacija koje se i bave turizmom će ići u tom pravcu da taj dokument koji bude donet bude primenljiv za sve zemlje, da bude lako dostupan i da se na jednostavan način može da koristi kao dokaz da ste preležali ili nemate virus ili ste vakcinisani", kaže Tatjana Matć, ministarka trgovine i turizma. 
Od nas samih, veću želju da se obnove turistička putovanja imaju samo agenti, koji još jednu godinu bez posla ne bi preživeli. Kažu, spremni su na sve, samo da putovanja krenu.
"Sigurno je da će ova godina biti godina kada će morati da se nosi određeni papir na putovanje, ali obzirom da je pandemija i da je ceo svet zahvaćen, to tako izleda mora. Bitno je da imamo volju i želju da putujemo", kaže Dušan Anastasov iz Agencije "Big blu". 
Deca neće biti izuzeta A hoće li i pored želje moći da putuju deca do 16 odnosno 18 godina, budući da za njih nije preporučena vakcinacija.
Ministarka Matić kaže da je sigurna da, ukoliko i dođe do donošenja nekih pravila, odnosno potrebe da se izdaju nekakve zdravstvene potvrde, da deca neće biti iz toga izuzeta. 
"Potvrda za prelazak granice neće biti sigurno kovid pasoš, nego možda potvrda neke druge vrste, da li će to biti pi-si-ar ili neki drugi dokument koji će omogućiti svima nesmetan prelazak granice, a deca će moći da idu sa svojim roditeljima u svakom slučaju na putovanja bez daljnjeg", rekla je Matićeva.
Turistički radnici veruju da još nije sve izgubljeno. Početkom aprila, kada bi vakcinacija trebalo prilično da odmakne, ponovo će se proceniti epidemijska situacija u svetu i, nadaju se, doneti nova pravila o putovanjima.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.