Da li će Crnogorci postati Vatikanci?

Izvor: BKTV News, 04.Okt.2012, 12:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da li će Crnogorci postati Vatikanci?

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej rekao je da Crna Gora ide svojim putem, a videće se gde će otići i da li će postati Italijani, Vatikanci, možda i Albanci.
Patrijarh Irinej je istakao da Crne Gore ne bi bilo da nije bilo Mitropolije crnogorsko-primorske.
Njegova svetost je za beogradski nedeljnik NIN izjavio da trenutni odnos između crnogorske vlasti i Mitropolije crnogorsko-primorske nije dobar i ne služi dobru, a da on ne vidi razloge za sukob.
Navodeći da Srpska >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << crkva u Crnoj Gori postoji gotovo 800 godina, srpski patrijarh kaže da je zahtev da se Mitropolija crnogorsko-primorska sada registruje kod crnogorskih vlasti, kao da je nastala ovih dana, više nego apsurdan.
Patrijarh Irinej ističe da tu “ima i drugih ozbiljnih problema za koje se nada da će se rešiti na obostrano zadovoljstvo”.
Na pitanje da li postoji mogućnost da Mitropolija crnogorsko-primorska vremenom postane autokefalna, patrijarh je rekao da treba prvo da se raščisti ko je ko u Crnoj Gori- ko su Crnogorci, ko su Srbi.
On je napomenuo da je crnogorskom predsedniku Filipu Vujanoviću preneo da, ako hoće da se odreknu bilo kakve veze sa srpstvom, iz svog nasleđa moraju da izbrišu Svetog Petra Cetinjskog, Njegoša i kralja Nikolu, koji su govorili da su Srbi.
“A ako njih izbrišu, pitanje je šta je ostalo, šta je onda Crna Gora. Ja razumem potrebu Crne Gore da bude samostalna država, ona je to kroz istoriju i bila, ali zašto praviti tolike jazove u narodu”, kaže patrijarh.
Izvor: NIN
Tweet

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.