DULIĆ: DO 2014. BIĆE RECIKLIRANO 30 ODSTO AMBALAŽE

Izvor: Kurir, 15.Dec.2011, 17:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DULIĆ: DO 2014. BIĆE RECIKLIRANO 30 ODSTO AMBALAŽE

BEOGRAD - Ministar životne sredine i prostornog planiranja Srbije Oliver Dulić najavio je da bi do 2014. godine 30 odsto upotrebljene ambalaže u Srbiji trebalo da bude reciklirano, što je i evropski prosek.

Dulić je na obeležavanju pet godina kompanije Sekopak kazao da će se naredne godine 15 odsto ambalažnog otpada u Srbiji reciklirati i taj otpad će se razdvajati po vrstama (pet, hartija, karton, drvo i metali).

Dulić je najavio i da će do februara 2012. godine, >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << pored opština Savski venac i Stari grad, još osam centralnih beogradskih opština uvesti primarnu separaciju otpada, odnosno građanima će biti deljene kese u kojima će odvajati otpad koji je za reciklažu.

Prema njegovim rečima, u Srbiji oko 450.000 tona ambalaže svake godine postaje otpad koji uglavnom završava na neregularnim otpadima, a čak 40 odsto u prirodi.

Ministar je kazao da je ove godine u reciklažne centre u 20 gradova u Srbiji investirano sedam miliona evra kako bi se obezbedilo da primarno selektovani otpad bude pakovan i poslat na reciklažu.

Dulić je rekao da je 2010. godine u Srbiji počelo da se sprovodi integrisano upravljanje ambalažom i ambalažnim otpadom i da su postignuti rezultati kao u najrazvijenijim zemljama Evrope.

Prema njegovim rečima, integrisano upravljanje otpadom podrazumeva da su svi proizvođači ambalaže dužni da stvore sistem po kome će svake godine biti određen procenat ambalaže koji će morati da se pošalje na recikažu.

Generalni direktor kompanije Sekopak Miloš Uzelac kazao je da je kompanija već ispunila ovogodišnji cilj sakupljanja otpada koji predviđa da 10 odsto ambalaže bude prikupljeno i reciklirano.

Uzelac je naglasio da je Sekopak preko partnera i sakupljačke mreže reciklirao i prikupio 21.000 tonu ambalažnog otpada.

"Sledeće godine to će morati da bude 16 odsto, odnosno 30.000 tona, a 2014. godine se ti ciljevi dupliraju i biće 30 odsto, odnosno više od 70.000 tona ambalaže", kazao je Uzelac.

Prema njegovim rečima, Sekopak je sakupio i reciklirao 50 odsto papira i kartona, 27 odsto plastike, 21 odsto stakla i po jedan odsto drveta i metala.

Kompanija Sekopak je osnovana u novembru 2006. godine i ima pravo da licencira proizvode sa znakom "zelena tačka" za Srbiju, što znači da je kompanija čiji proizvodi nose taj simbol posvećena očuvanju životne sredine kroz odgovorno upravljanje ambalažnim otpadom.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.