DNEVNIK PUN BIZARNIH SUVENIRA Lažni Norvežanin detaljno opisivao orgije u manastiru: KO, S KIM, KADA I KAKO

Izvor: Blic, 07.Apr.2016, 12:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DNEVNIK PUN BIZARNIH SUVENIRA Lažni Norvežanin detaljno opisivao orgije u manastiru: KO, S KIM, KADA I KAKO

Jasmin Buhić, koga danas poznajemo kao lažnog Norvežanina, vodio je tajni dnevnik dok je od 1995. do 1997. bio iguman manastira Paparaća u RS, u kojem je u to vreme izbio veliki seks-skandal na koji je reagovala i policija.

I pre 1997. godine, kada je skandal izbio u javnost, meštani Šekovića i okoline su upozoravali na blud i razvrat iza zidina do tada mirnog manastira. Za sve to nije mario kontroverzni vladika Vasilije Kačavenda, pod čijom zaštitom je Jasmin Buhić, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << tada već znan kao monah Arsenije, vodio manastirske poslove.

DANAS U "BLICU" Lažni Norvežanin i albanski narko-dileri

Nije mario - sve dok nije otkrio da je mladi, lepi Arsenije zapisivao sve što se u to vreme događalo iza zidina.

Za Arsenijevu tajnu nisu znali ni ostali posetioci i učesnici u manastirskom bludničenju, među kojima i omladina iz Šekovića. Niko, osim monaha koji i sami bludniče. Ipak, među njima je bio i jedan iskušenik koji je pokušao da se sačuva. Svi se sećaju samo da se prezivao Lukić.

- Taj nije pristajao na seks. Ni sa muškarcima, ni sa devojkama koje su tu dolazile, niti s ostalim monasima. Pokušavali su ovi iz manastira, ali on bi pobegao, zatvarao se u sobu, zaključavao u crkvu. Ko nije video šta se tamo događalo, sada će teško da poveruje - ispričao je „Blicu” jedan sveštenik upućen u onovremena dešavanja u Papraći.

U centru manastirskog života je onaj kome je taj posao poverio vladika Kačavenda - mladi iguman, monah Arsenije. U Papraće je došao 1995. godine kao 19-godišnjak. Godinu ranije je prešao iz islama u pravoslavlje i uzeo kršteno ime Božidar (Buhić), a na monašenju je dobio i ime Arsenije.

Mladi Arsenije, tek punoletan, sve lepo zapisuje u tajni dnevnik od 1995. godine, kada je postao iguman.

A onda, sredinom 1997. godine - skandal u Papraći!

Mladi iskušenik Lukić, na koga su nasrnuli monasi, uzima bombu i preti da će je baciti ako krenu ka njemu. Preteći bombom krade tajni dnevnik, za koji je znao da ga Arsenije svakodnevno vodi. Beži u manastirsko dvorište, bombu ne ispušta... Uspeva da pobegne.

Odlučuje da sve prijavi i odlazi u policijsku stanicu u Šekovićima. Tamo policajcima priča ono što su oni već znali kao čaršijsku priču. Kao dokaz predaje i dnevnik.

„Blic” je razgovarao sa bivšim policajcem koji je imao priliku da vidi tajni dnevnik monaha Arsenija, lažnog Norvežanina. Detalji njegovog pisanija su previše eksplicitni da bismo ih na ovom mestu doslovce navodili.

- To nije bila sveska, već podeblji rokovnik. Na prvoj strani je bila Kačavendina slika, a ispod zalepljeni... Kako bih vam rekao... „Suveniri”. Dlačice... U toj pisaniji je sve navođeno ko s kim, kada i kako. Svaki opis snošaja prati isto, zalepljeni „suveniri”. U tom podebelom rokovniku skoro sve stranice su bile ispisane i izlepljene. Zaključite sami... Bilo je toga onoliko - nerado se priseća bivši policajac u razgovoru za „Blic”.

Šta se kasnije dogodilo s dnevnikom? Pa, vredi se prisetiti da je u to posleratno vreme, 1997. godine, vladika Kačavenda bio ne samo jedan od najmoćnijih ljudi u Crkvi, već i preko Drine, u Repuiblici Srpskoj. Prema saznanjima „Blica”, dnevnik volšebno završava u rukama jednog od sveštenika, oca Ilije, koga je u policiju poslao Kačavenda.

Pročitajte još:

Da li je za rokovnik plaćeno u tadašnjim markama, ili je predat zbog vladikine moći i uticaja, ni dan-danas nije poznato.

- Kačavenda je bio veoma važan čovek. Tada nije morao ništa da plaća - kaže sagovornik „Blica”.

Nije poznato ni da li je o aferi vođena beleška i, ako jeste, da li je sačuvana. Danas u policijskoj stanici ne žele da pričaju o slučaju.

KAKO JE BLIC RAZOTKRIO LAŽNOG NORVEŽANINA

Priča o lažnom Norvežaninu pukla je u javnosti kada je „Blic” ekskluzivno objavio priču o izvesnom Kristijanu Stenbergu, koji se po Beogradu predstavljao kao finansijski stručnjak iz Norveške.

Stenberg je promenio nekoliko državnih poslova u Beogradu pre nego što je razotkriven i najuren. Ispostavilo se da mu Kristijan Stenberg nije pravo ime i da nije Norvežanin, već da je rođen kao Jasmin Buhić u Mrkonjić Gradu, u Bosni.

(Nastavak u sutrašnjem broju štampanog izdanja)

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.