Izvor: TangoSix.rs, 01.Jun.2023, 12:22

DCV za Tango Six: Prvi tehnički detalji nove umetnute piste na aerodromu „Nikola Tesla“

Nakon što je Direktorat civilnog vazduhoplovstva u ponedeljak odobrio zahtev aerodroma Nikola Tesla za izmenom sertifikata, Tango Six je zanimalo da li su i kako ispunjeni svi tehnički i operativni preduslovi za korišćenje umetnute piste. Čim je zahtev odobren jasno je da jesu ali smo hteli da detaljnije obradimo ovu interesantnu temu.
Kako Tango Six saznaje, umetnuta pista će sledeće nedelje i ceremonialno biti „otvorena“.
Kako je DCV potvrdio za Tango Six, procedura >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << kontrole svih tehničkih i operativnih preduslova za ovako značajan nov infrastrukturni dodatak bila je detaljna. Srpski vazduhoplovni regulator je „češljao“ aerodrom od 29. decembra 2022. godine do 25. maja 2023.
– Privredno društvo Belgrade Airport d.o.o. Beograd podnelo je 26. decembra 2022. godine zahtev za izmenu sertifikata aerodroma „Nikola Tesla“ koji se, između ostalog, odnosi na početak korišćenja novoizgrađene poletno-sletne staze 12R-30L.
U skladu sa Zakonom o vazdušnom saobraćaju, Direktorat izdaje ili menja sertifikat aerodroma ako utvrdi da aerodrom i operater aerodroma ispunjavaju uslove predviđene ovim zakonom i propisima donetim na osnovu njega u pogledu: fizičkih karakteristika aerodroma, opremljenosti aerodroma vizuelnim pomoćnim sredstvima za navigaciju (oznake, svetla, znaci, markeri), prepreka i sredstava za obeležavanje prepreka i površina sa ograničenom upotrebom, električnih sistema, operativnih službi, opreme i instalacija aerodroma i u pogledu tehničkog održavanja aerodroma. – rekli su iz DCV-a za naš portal.
Navedeni postupak je, kažu iz DCV-a, u slučaju izmene sertifikata aerodroma podrazumevao proveru usaglašenosti novoizgrađene aerodromske infrastrukture i prateće dokumentacije sa više od 210 sertifikacionih, operativnih i organizacionih zahteva.
ILS radi bez problema DCV je, kako su nam rekli, šest meseci testirao rad ILS-a na 12R.
– Testiranja svih radio-navigacionih uređaja koji su neophodni za umetnutu poletno-sletnu stazu su pokazala usaglašenost sa primenjivom regulativom pri čemu je šestomesečni nadzor rada radio-navigacionih uređaja potvrdio stabilan rad ovih uređaja bez negativne interakcije sa radio-navigacionim sistemima postojeće poletno-sletne staze na aerodromu „Nikola Tesla“.
Nakon sprovedene provere, Direktorat je utvrdio da su ispunjeni svi uslovi koji su od značaja za početak korišćenja novoizgrađene poletno-sletne staze 12R-30L na aerodromu, nakon čega je izdao rešenje o izmeni sertifikata aerodroma kojim se dozvoljava korišćenje novoizgrađene poletno-sletne staze.
Uslovi i ograničenja u korišćenju umetnute poletno-sletne staze i ostale aerodromske infrastukture na aerodromu „Nikola Tesla“ definisani su u aerodromskom priručniku i pratećim dokumentima operatera aerodroma i blagovremeno su objavljeni u vazduhoplovnim publikacijama.
Imajući u vidu da je bezbednost civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije prioritet Direktorata i da je jedan od osnovnih ciljeva Direktorata obezbeđivanje najvišeg stepena primene standarda bezbednosti u civilnom vazduhoplovstvu, Direktorat će u narednom periodu nastaviti sa kontinuiranim nadzorom nad operaterom aerodroma „Nikola Tesla“ u cilju održavanja najvišeg nivoa bezbednost na aerodromu. – kazali su iz DCV-a za Tango Six.
The post DCV za Tango Six: Prvi tehnički detalji nove umetnute piste na aerodromu „Nikola Tesla“ appeared first on Tango Six.

Nastavak na TangoSix.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.