Izvor: TangoSix.rs, 17.Jul.2015, 16:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DCV: Puštanje lampiona otkazano zbog propusta u organizaciji

Dan posle saopštenja organizatora da je puštanje 1.000 lampiona u čast proslave rođendana Nikole Tesle otkazano na osnovu preporuke Direktorata civilnog vazduhoplovstva (DCV) zbog bezbednosti vazdušnog saobraćaja, stižu reakcije ovog regulatornog tela.
Puštanje lampiona sa Dunavskog keja je prvobitno bilo zakazano za 10. jul, ali je zbog jakog vetra pomereno za šest dana.
U svom pisanom saopštenju DCV navodi da „zona koja je bila planirana za lansiranje >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << lampiona predstavlja uslovno zabranjenu zonu u kojoj je lansiranje raketa i drugih letećih objekata zabranjeno“.
– Zakonom o vazdušnom saobraćaju jasno je propisano da se rakete i drugi leteći objekti mogu lansirati tako da ne ugrožavaju bezbednost vazdušnog saobraćaja, da se za lansiranje raketa i drugih letećih objekata mora pribaviti prethodna saglasnost pružaoca usluga u vazdušnoj plovidbi, kao i da za eventualnu štetu koja je nastala usled lansiranja raketa i drugih letećih objekata odgovorno je lice koje je raketu, odnosno drugi leteći objekat lansiralo. Zakon propisuje i kaznene odredbe, kako za pravno lice, tako i za pojedince, koji postupe suprotno pomenutim odredbama Zakona – navodi se u saopštenju DCV -a.
Oni su ovom prilikom upozorili da lampioni, zbog svojih performansi, doleta i sve učestalijeg korišćenja, mogu da predstavljaju ozbiljnu pretnju bezbednosti vazdušnog saobraćaja, posebno kada se lansiraju u delu vazdušnog prostora koja se posebno kontroliše i u kojem se odvijaju letovi civilnih vazduhoplova.
– Primera radi, pojedine države su zbog mogućnosti izazivanja požara na zemlji i ometanja bezbednog odvijanja vazdušnog saobraćaja, zabranile ili drastično ograničile upotrebu ovih lampiona. Radi izbegavanja neželjenih situacija u buduće, preporučujemo da se pre puštanja lampiona ili održavanja sličnih manifestacija, organizatori prethodno informišu o mogućnosti, uslovima i mestu za bezbedno odvijanje takvih događaja, kako ne bi došlo do ugrožavanja bezbednosti vazdušnog saobraćaja – poručuju iz Direktorata.
The post DCV: Puštanje lampiona otkazano zbog propusta u organizaciji appeared first on Tango Six.

Nastavak na TangoSix.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.