Čuvar šahovske riznice najstarijeg list na Balkanu

Izvor: Politika, 11.Nov.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čuvar šahovske riznice najstarijeg list na Balkanu

Vrbašanin Kostadin Bjelica verovatno je jedini stalni čitalac našeg lista na Balkanu koji poseduje svih 1.126 brojeva naših dosadašnjih šahovskih dodataka, od kojih je najveći deo ukoričen u tri velika toma

Vrbas – Nema dana, već bezmalo šest decenija, koji u životu Kostadina Bjelice nije ispunjen sadržajem „Politike", iz čijih je naslova još pre polaska u školu počeo da sriče prva slova, a kasnije, kako je stasavao, ona mu je bila – kaže >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << – i svojevrsna enciklopedija. Kao veliki zaljubljenik u šah, posredstvom našeg lista, prati zbivanja u toj oblasti i brižljivo u svojoj arhivi čuva mnoštvo objavljenih tekstova o tome, koji, bez sumnje, već predstavljaju i nesvakidašnju istorijsku i muzejsku vrednost. U šahovskim krugovima, Bjelica je poznat i kao autor tri zapažene knjige o problemskom šahu – „Kaisine priče", „Šahovski spomenar" i „Kohtazar". U njima je objavljen izbor od po 64 problemske pozicije, koje je autor propratio zanimljivim i duhovitim komentarima, anegdotama i karikaturama, što – kako su ocenili kritičari – na izuzetno prisupačan način razotkriva čudesnost šahovske igre.

U biblioteci ovog penzionisanog profesora ruskog jezika i književnosti iz Vrbasa nalaze se, pored ostalog, i sva izdanja „Politikinog" šahovskog dodatka, od kada je počeo da izlazi, od 15. decembra 1986. godine – ukupno 1.126 brojeva, zaključno sa prošlim ponedeljkom. Sve je to uredno složeno i ukoričeno u tri velika toma.

– Nekako spontano sam počeo da čuvam stranice šahovskog dodatka „Politike", a onda, kada se toga podosta nakupilo, rešio sam da ih sve ukoričim i radi sebe, a i verujući da će to nekada nekome koristiti. U prvom tomu povezane su sve strane objavljene do kraja 1996. godine, a ostala dva su po obimu nešto manja, jer obuhvataju po pet godina – kaže Kostadin Bjelica.

Naš sagovornik, koji je aktivni igrač sa titulom majstorskog kandidata, žali što šahovski dodatak našeg lista više ne izlazi na dve strane sa posebnim zaglavljem, kako je to bilo do 29. juna 1992. godine. Ali – dodaje – i to je razumljivo, „budući da ni šah više nije toliko popularan, mada još ima mnogo entuzijasta koji bi s radošću dočekali više prostora u novinama posvećenog šahu".

U posebnom sećanju su mu, veli, ostale rubrike poput „Škole za male i velike pacere", „Šampioni analiziraju za vas" i „Kako su šahovski vladari gubili u minijaturama", koje su izazivale veliko interesovanje među zaljubljenicima u šah.

– „Politika" je oduvek imala kvalitetnu šahovsku rubriku u okviru sportskih strana, ali od kada je utemeljen poseban šahovski dodatak, ponedeljkom, taj dan je od prvog broja za ljubitelje ove igre nešto sasvim posebno. To je, uveren sam, ne računajući specijalizovane časopise, najčuveniji i najugledniji dodatak o šahu u dnevnim novinama na svim meridijanima, podjednako interesantan kako za igrače, tako i za većinu ostalih čitalaca. Mislim da su retki ljudi kojima šah išta znači u životu, a da redovno ne prate ovaj dodatak – smatra Kostadin Bjelica, prisećajući se nekadašnjih i nekih sadašnjih saradnika „Politikinog šaha" – Svetozara Gligorića, Rudolfa Marića, Bore Ivkova, Nikole Kozomare, Dragoljuba Šahovića, Dragoslava Andrića, Božidara Kažića, Dragoljuba Joksimovića, Marjana Kovačevića, Dimitrija Bjelice, Milana Matulovića i niza drugih velemajstora, vrhunskih igrača i komentatora.

Imao je ovaj Vrbašanin nekoliko ponuda do sada da proda svoje komplete „Politikinog" šahovskog dodatka, ali mu se – priznaje – nekako teško od njih rastati. Uz to, iskreno kaže, i kada bi možda „prelomio" i odlučio da to učini, teško bi bilo odrediti njihovu pravu cenu. Jer, toliko uloženog truda, brižnosti i strpljivosti ne mogu se izraziti u novcu – a pogotovo ne njihova kolekcionarska vrednost koja, kako vreme odmiče, postaje sve veća.

Petko Koprivica

[objavljeno: 12/11/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.