Čuvaju rodbinske i kumovske veze

Izvor: Glas javnosti, 10.Avg.2009, 05:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čuvaju rodbinske i kumovske veze

GORNJI MILANOVAC - U Brđanima, selu na putu između Gornjeg Milanovca i Čačka, za vikend održano je trinaesto po redu zavičajno okupljanje Brđanaca. Ovo okupljanje prvi put su , uoči svetog Pantelije, pre 13 godina pokrenuli mladi Brđanci kako bi porodične, kumovske i prijateljske veze spasli od zaborava. Svake godine na Zavičajno okupljanje dođe oko 500 Brđanaca, koji su se skrasili u drugim delovima Srbije, bivše Jugoslavije i sveta.

- Žive oni lepo tamo u belom svetu, >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << ali im je duša ovde, u ovoj pitomini pored reke Dičine. Odlazili su odavde za boljim životom, titulama, položajima i ženama, ali većina ih se vraćala, bar pred kraj života. I ovo čega su se setili mlađi da se Brđanci jednom godišnje okupe, mnogo je dobro jer se na ovaj način povezuju ponekad pokidane niti među rođacima i komšijama - kaže Miroslav Raković (95), najstariji Brđanac.

Slovenac Srećko Virevšek iz Maribora oženio je Brđanku Mirjanu i do sada nije propustio nijedno okupljanje.

- Godina mi prođe u iščekivanju ovog događaja kako bi se vidio sa prijateljima i rođacima - ističe Virevšek, dodajući da su ovi susreti pravi način da se očuvaju stara prijateljstva i stvore nova.

Iako ogromna sala Doma kulture u Brđanima, bila je mala da bi prihvatila sve Brđanace koji su stigli iz Beograda, Kruševca, Novog Sada, Maribora, Valjeva...

- Nikada ne znamo ko će i odakle doći. Ove godine je došlo više Brđanaca iz Srbije, a prethodnih godina većina njih je bila iz inostranstva - iz Francuske, Kanade, Amerike, Rusije... - kaže Zoran Ostojić, domaćin ovogodišnjih susreta, koji je odrastao u hraniteljskoj porodici Obradović iz ovog sela, a postao je ugledni privrednik u Jagodini.

Brđanaci su se veselili do zore i sećali detinjstva, odrastanja, prvih ljubavi, uspeha, neuspeha, planova, nadanja, a sve će biti zabeleženo i u časopisu Brđanski godišnjak.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.