Čuvajte se bolesti perifernih arterija

Izvor: Blic, 05.Apr.2009, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čuvajte se bolesti perifernih arterija

Grč u potkolenici koji se javlja tokom hoda, pa prestaje kada mirujete, može biti prvi signal da postoji bolest perifernih arterija.



Zdrave arterije imaju gladak unutrašnji zid koji sprečava stvaranje krvnih ugrušaka. Međutim, kako arterioskleroza napreduje, zid arterije postaje neravan, a kasnije sužen ili potpuno zapušen. Kod najvećeg broja pacijenata simptomi bolesti, grčevi i bol se ispoljavaju tek kada je arterija sužena na 60 odsto od normalnog. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<

- Trnjenje i pečenje stopala i prstiju i to dok se miruje, posebno noću, hladna koža stopala, rane koje teško zarastaju, sve su to simptomi već uznapredovale periferne bolesti arterija. Zbog toga je klinički pregled od presudne važnosti. Rano otkrivanje bolesti je neophodno da bi se sprovela adekvatna terapija pre nego što dođe do gangrene - objašnjava dr Dragan Vasić, internista i angiolog Instituta za kardiovaskularne bolesti Kliničkog centra Srbija.

Lečenje podrazumeva promenu životnih navika, ali i upotrebu lekova ili hirurško lečenje.

Faktori rizika

- pušenje

- šećerna bolest

- životna dob

- postojanje drugih bolesti srca i krvnih sudova

- visoki krvni pritisak

- Promena životnih navika podrazumeva kao prvo prestanak pušenja. Nakon toga i promene navika u ishrani, što podrazumeva da se smanji unos masnoća životinjskog porekla i alkohola, a više jesti voće i povrće. Uz to treba biti i fizički aktivan, redovno vežbati. Dobro je hodati preko granice bola da bi se razvili krvni sudovi koji su prirodno premošćenje zapušenih krvnih sudova. Adekvatna higijena i nega kože nogu i stopala sprečava nastanak infekcija i rizika od komplikacija. Svakog dana treba pregledati stopala i predeo oko i između prstiju tražeći posekotine, žuljeve, rane i urasle nokte - savetuje dr Vasić.

Hirurško lečenje je rezervisano za najteže slučajeve kada je bolest uznapredovala u toj meri da značajno remeti uobičajene životne aktivnosti ili je ugrožena vitalnost prsta, stopala ili čitave noge.

- Operacija podrazumeva ugradnju bajpasa u sužen ili zapušen krvni sud. U pojedinim slučajevima potrebno je kroz krvni sud u preponi u suženi sud ugraditi stent - ističe dr Vasić.

Danas objavljujemo šesti deo „Atlasa”

Cirkulacija, imunitet i koleno

Zbog ogromnog interesovanja čitalaca i stručne javnosti, redakcija „Blica” odlučila je da ponovo krene sa objavljivanjem „Atlasa ljudskog tela”. Deset dana zaredom objavljivaćemo po jednu grafiku sa najzanimljivijim detaljima o jednom delu našeg organizma. Kada skupite svih deset, moći ćete da sklopite poster ljudskog tela u prirodnoj veličini.

Crvena krvna zrnca proputuju telom za 20 sekundi i programirana su da umru za četiri meseca.

Svake sekunde umire oko 8.000.000 krvnih ćelija, ali se jednakom brzinom rađa i isti broj novih. Sistem za cirkulaciju čine srce i 96.000 kilometara krvnih sudova koji prenose krv u svaki deo našeg organizma. Crvena krvna zrnca proputuju telom za 20 sekundi i programirana su da umru za četiri meseca.

Ovo su neke od tajni našeg sistema cirkulacije koje obrađujemo na današnjoj poklon grafici. Ostale su još dve grafike do kraja našeg velikog projekta.

Kako bi objasnili sve fenomene čovečjeg organizma, desetorica najpoznatijih svetskih dizajnera dobila su zadatak da svaki svojom specijalnom tehnikom, na popularan i jasan način, predstave sve sisteme organa, kao i najzanimljivije podatke o bolestima i načinima prevencije.

Paralelno sa objavljivanjem grafika, u saradnji sa Ministarstvom zdravlja i „Velefarmom” objavljujemo seriju „Zdravlje nacije: Kako sprečiti bolesti”. Na ovim stranicama najistaknutiji stručnjaci iz sveta medicine savetovaće vas kako da se lečite, ali pre svega kako da prevencijom sprečite da do bolesti dođe. Čitaćete o najnovijim dostignućima iz nauke, moći ćete da testirate svoje znanje i saznate koje vam signale šalje telo.

Test: Da li vam je oslabio imuni sistem?

Ukoliko želite da znate da li je vaš organizam spreman za kolebanja temperature, prehlade i viruse, rešite ovaj test. Za svaki pozitivan odgovor ubeležite po jedan poen.

1. Češće od tri do četiri puta godišnje patite od respiratornih infekcija, ali bolest često prolazi bez temperature.

2. Posle svake bolesti oporavljate se sporo i teško.

3. Imate problema s težinom (gojazni ste ili mršavi).

4. Patite od alergije.

5. Dobijate herpes ili gljivične infekcije.

6. Imate loše navike: pušite, pijete alkohol svakodnevno.

7. Ne možete nijedan dan da izdržite bez slatkiša, kafe ili gaziranih napitaka.

8. Voće i povrće jedete samo povremeno.

9. Lako vas je izvesti iz takta i treba vam najmanje sat vremena da se smirite.

10. Stalno ste umorni, apatični ili razdražljivi.

11. Ne volite da se bavite sportom.

12. Imate „sedeći” posao i ne vodite nimalo aktivan način života.

13. Partner ili bližnji vam stalno govore da hrčete.

14. Muči vas nesanica ili ružni snovi.

15. Patite od neke hronične bolesti.



Važno: Optimisti ređe obolevaju

Kod ljudi koji su konstantno izloženi stresu smanjuje se proizvodnja antitela i aktivnost T-limfocita od kojih zavisi imunitet. Američki naučnici su izveli jedan eksperiment: vazdušnim putem su nastojali da zaraze virusom kijavice četiri dobrovoljca. Uspeli su da zaraze samo one koji su bili pod stresom, dok se smireniji učesnici eksperimenta nisu zarazili.

CDC/JS

Rezultat:


Od 0 do 1: S vašim imunitetom je sve u redu! Vodite o sebi računa, brinete o svom zdravlju i pravilno se hranite.

Od 2 do 5: Iako možda trenutno ne osećate da vam je imunitet oslabio, na putu ste da postanete toga svesni. Pokušajte da promenite životne navike i način ishrane.

Više od 5: Morate ozbiljno da se pozabavite jačanjem svog imuniteta. Odmah promenite način ishrane i konsultujte se s lekarom jer ćete tako izbeći depresiju, kijavicu i respiratorne tegobe.

Borovnica i bagremov med za jačanje imuniteta

Kombinacija biljaka u „Ruscovenu” ublažava sužavanje krvnih sudova, pojačava i čuva čvrstinu i elastičnost zidova vena, ubrzava cirkulaciju i smanjuje mogućnost zastoja krvi i njenog zadržavanja u džepovima nastalim na proširenim krvnim sudovima. Blagotvornim dejstvom korena kostrike, lista centelle, hamamelisa i ginka ubrzava se venozna cirkulacija, vraća elastičnost venama i smanjuje otok i bol u nogama.

„Ruscoven” ne koristiti sa lekovima protiv zgrušavanja krvi.

Ekskluzivna formula za imunitet, na bazi bilja koje daju snagu i krepost, a protiv umora i psihofizičke iscrpljenosti i povećane izloženosti stresu sadrži koncentrovani sok ploda borovnice, bagremov med, ekstrakt korena ginsenga i semena guarane bez veštačkih boja, ukusa i konzervansa. Ovaj izvor energije i vitamina je idealna pomoć u prelaznim periodima kao zaštita od gripa i prehlada, alergija, za brži oporavak od težih oboljenja, kao i za osobe izložene stresu i one slabog apetita.

Višestruki značaj vitamina E, nikad dosta limunade

Vitamin E je bitan za održavanje ćelija u organizmu, zaštitu od preranih procesa starenja i povećanja fizičke stabilnosti. On deluje na nekoliko načina. Kao prvo i najvažnije, vitamin E je antioksidans koji štiti ćelije od napada slobodnih radikala, koji izazivaju prerano starenje, pojavu karcinoma, srčane bolesti i čitav niz degenerativnih bolesti. On može da pomogne i kod predmenstrualnih tegoba, cirkulacije, noćnih grčeva u nogama i raznih upala. Uz sve navedeno, vitamin E ima još jednu veoma važnu funkciju - nazivaju ga još i vitaminom plodnosti.

Vitamin C, najpoznatiji vitamin, nezaobilazan je kada je reč o jačanju imunološkog sistema, ali to nije jedina njegova uloga. Stalan unos vitamina C je potreban, jer ovaj vitamin ne može da se održi u organizmu dugo. Rastapa se vodi, tako da se uneseni višak izluči kroz znoj i mokrenje, a organizmu će ubrzo trebati nova količina tog esencijalnog vitamina.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.