Izvor: Glas javnosti, 19.Jun.2008, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ćuti, trpi i - radi

BEOGRAD - Srbija je na vrhu liste zemalja u Evropi po broju nesreća na radu, jer se svakih sedam minuta na gradilištima povredi po jedan radnik, dok je smrt na radnom mestu postala uobičajena pojava koja se u proseku dešava jednom nedeljno. Svest o socijalnim i ekonomskim pravima među zaposlenima je na alarmantno niskom nivou.

Prema istraživanju Centra za demokratiju, 154 radnika iz 10 gradova Srbije svedočili su krajem prošle godine o svojim problemima i iskustvima vezanim za >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << kršenje prava u oblasti radnih odnosa, a samo 65 odsto njih su pristali da o tim problemima otvoreno i javno progovore.

Jedan od hrabrijih, Borisav Milanović, bivši radnik Industrije kugličnih ležajeva iz Beograda, juče je pred velikim brojem novinara i pred kamerama svedočio o ličnom iskustvu, ali i o problemu 700 radnika te firme, koji su proglašeni tehnološkim viškom.

- Dobili smo rešenje početkom 2006. godine u kojem piše da je većinski vlasnik obavezan da nam isplati zaostale plate, socijalno, penziono i sva ostala dugovanja. Kako u narednih šest meseci do toga nije došlo, pravna služba Nezavisnog sindikata nam je pomogla da na sudu dobijemo spor. Ni posle toga nije bio kraja našim mukama, jer izvršno rešenje i dan-danas stoji u Narodnoj banci i čeka naplatu, pošto je većinski vlasnik novac od prodaje dela firme stavio na drugi račun i tako izbegao plaćanje odštete radnicima - rekao je novinarima Ivanović, pitajući se ko bi uopšte u zemlji mogao da pomogne nezadovoljnim ljudima.

Od 154 upitnika pristiglih na adresu Centra za demokratiju, 70 odsto su poslale žene starosti između 30 i 50 godina. Snežana Tatarević je posle 28 godina radnog staža u NN firmi ostala bez posla i postala socijalni slučaj, odbivši prethodno ponudu direktora da mu bude intimna prijateljica. Problem Slađane Popović bio je taj što nije mogla da se zaposli, jer je osoba ženskog pola, a Dragoslav Novaković osetio se diskriminisanim jer zbog svog političkog opredeljenja nije mogao da napreduje u firmi u kojoj je zaposlen. U sličnoj situaciji se našao Čedomir Baroš, koji je na poziciji recepcionera ostao uprkos visokoj stručnoj spremi i zvanju magistra.

Među anketiranim izdvajaju se i oni koji zbog godina starosti ne ispunjavaju uslov za zaposlenje, a jedna od njih je Zorica Marković, koja je bila odbijena za poziciju trgovca na pumpi, jer je prešla 35. godinu. To su samo neki od brojnih primera mobinga do kojih je došao u istraživanju Centar demokratiju.

- LJudi nisu dovoljno informisani o njihovim socijalnim i ekonomskim pravima i strahu od gubitka radnog mesta ako se o tome javno progovori - rekla je Svetlana Vukomanović, koordinatorka projekta.

E sada ste stvarno dobili kapitalizam.Zene koje preju 35 godina su isuvise stare da bi bile zaposlene.Zapd ne voli nikoga preko 35 .A ne zaostaju ni muskarci i oni cak nisu pozeljni posle 35 godina.Tada pocinju bolesti i druge nevolje kod gotovo svakog coveka i takvi nikome ne trebaju.Takodje nisu pozeljne ni mlade zene sa malom decom.Zene dobijaju odkaz ako gazad sazna da je trudna.Zakon je takav , da gazda moze da vam da otkaz u roku od sat vremena i bez obrazlozenja.Ako sastavite godinu dana na jednom mestu , shvatite da ste postigli nesto.Najnoviji trenda zapada je da uvozi radnu snagu iz drugih zemalaj za upola manju platu .Zive u nekim hostelima , ne smeju da izostanu ni jedan dan s posla , znanje engleskog jezika.Mnogi shvataju odmah po dolasku da je to pasji zivot ali su pod ugovorom i nemaju sanse da se vrate ili otkazu.Svi pricate o ulasku u EZ a tek onda cete shvatiti , sta je jad beda.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.