Čume: Kupio sam fakultet

Izvor: Blic, 29.Sep.2009, 21:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čume: Kupio sam fakultet

Buha je za „Blic" rekao da je još juče sklopio ugovor o kupoprodaji i da čeka registraciju

Ljubiša Buha, prvi zaštićeni svedok u istoriji srpskog pravosuđa i bivši šef surčinske mafije, kako tvrdi, otkupio je prava nad delom vlasništva prvog privatnog univerziteta „Singidunum", odnosno Fakultet za poslovnu informatiku i menadžment. Buha je za „Blic" rekao da je još juče sklopio ugovor o kupoprodaji i da čeka registraciju. Rektor tog univerziteta Milovan >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Stanišić tvrdi da je Buha kupio nešto što ne postoji.

- To je najgnusnija laž kako bi se ugled univerziteta urušio. Profesor Slobodan Unković i ja smo vlasnici i nikada ne bismo prodali univerzitet, niti jedan njegov fakultet, pogotovo ne takvim slučajevima. Uostalom, registar je javan - kaže Stanišić.

Buha, međutim, i dalje tvrdi da je otkupio 70 odsto vlasništva Fakulteta za poslovnu informatiku i menadžment, koji ujedno čini i 70 odsto Univerziteta „Singidunum", od profesora Milana Stamatovića.

- Stamtović nikada nije bio vlasnik ili suvlasnik univerziteta. Ništa od toga nije tačno. Stamatović je bio suosnivač tog fakulteta, on je isplaćen 2003. godine, a taj fakultet od tada ne postoji - objašnjava rektor.

Stamatović, međutim, kaže da nikada nije tvrdio da je suvlasnik celog univerziteta, već samo Fakulteta za poslovnu informatiku i menadžment, akreditovan u dva polja, što, kako procenjuje, čini 70 odsto univerziteta.

- To mi je oteo rektor Milovan Stanišić, ali mi je vlasništvo vraćeno pre dva meseca presudom Vrhovnog suda. Sada je postupak pred Trgovinskim sudom i, normalno, prihvatio sam ponudu Buhe. Znam ko je taj gospodin i šta je, međutim, prihvatio sam ponudu - kaže on.

Prema njegovim rečima, konsultantske kuće „Dilojt" i „Prajsvoter haus" uradile su procenu vrednosti kapitala njegovog udela u vlasništvu fakulteta.

- Čovek hoće da investira u obrazovanje, i šta tu ima loše. Ionako sam imao mnogo problema nakon što sam osnovao fakultet. Stanišiću sam poklonio 30 odsto vlasništva s ciljem da razvije taj fakultet, međutim, on me je raznim igrama izbacio iz vlasništva, tako da smo to morali da potegnemo do Vrhovnog suda - kaže naš sagovornik.

Stanišić na to odgovara da Vrhovni sud nije preuzeo na sebe da to pitanje meritorno rešava, već ga je uputio Trgovinskom sudu da se pogleda ponovo.

- Ali mogu da pogledaju registar. Taj fakultet više ne postoji. Ne može neko da kupi Ajfelov toranj u Sahari, kada on tamo ne postoji, već je u Parizu. Taj fakultet je prodat univerzitetu, ugašen je i niko ne može da kupi nešto što ne postoji - insistira rektor.

Niko ništa ne zna

U Ministarstvu prosvete nam je rečeno da nemaju podatak da je Buha kupio deo univerziteta, a Boda Arsenijević, predsednik Komisije za akreditaciju, kaže:

- Ne znam ko su vlasnici univerziteta, da su u bilo kakvom sporu, niti me je to ikada interesovalo. Takođe, ne znam da li je Buha novi vlasnik.

U Trgovinskom sudu kažu da ne mogu da dostave ad hok informaciju ko su vlasnici univerziteta i da li se pred ovim sudom vodi spor za utvrđivanje vlasničkih odnosa, jer im je za tu proveru potrebno vreme.

Univerzitet demantuje

Kasno sinoć stiglo je zvanično saopštenje Uprave Univerziteta Singidunum u kome se oštro demantuje svako vezivanje kupovine pomenutog Fakulteta sa Univerzitetom "Singidunum”, kao i dovođenje u vezu Ljubiše Buhe – Čumeta na bilo koji način sa vlasništvom, osnivačkim kapitalom ili bilo kojim vidom saradnje i funkcionisanja Univerziteta "Singidunum”.

„U sastavu Univerziteta "Singidunum” ne postoji Fakultet za informacione sisteme. Univerzitet "Singidunum”, niti bilo koji od fakulteta koji su u sastavu univerziteta, nikada ni sa kim nisu pregovarali, niti na bilo koji način najavljivali mogućnost prodaje ni dela, ni celine Univerziteta, koji je upravo jedini privatni univerzitet u Srbiji koji je dobio akreditaciju Ministarstva za obrazovanje Republike Srbije i koji uspostavlja uspešne međunarodne veze sa srodnim institucijama u regionu, i u svetu", stoji u saopštenju Uprave Univerziteta Singidunum.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.