Čudesna moć prirode

Izvor: Politika, 01.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čudesna moć prirode

Nikšić – Pre više od četiri decenije planinari nikšićkog "Javorka" su otkrili poslednji neosvojivi kanjon Evrope – Nevidio kroz koji protiče reka Komarnica, u šavničkoj opštini. A nakon tri decenije bavljenja alpinizmom i spasavanjem ljudi iz reka i jezera i zavejanih planina i nepristupačnih terena Radivoje Vuković je pre nekoliko dana objavio knjigu vodič – informator o kanjonu Nevidio.

Mnoštvo fotografija i podataka govori o jednom od najlepših kanjona ne >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Evrope, nego možda i sveta. On je dug 3400 metara, a dubina kanjona od 350 do 400 metara, na nadmorskoj visini od 1050 metara. Najveća širina je 150, a najmanja pola metra. Visina vodopada je od deset do trideset metara, a dubina vode od pola metra do 25 metara. Najveći bazen za plivanje u kanjonu je površine sto metara. Kanjon Nevidio je bogat florom i faunom.

– Kanjon je čudesna moć prirode, osnažena lepotom belih ledenih visina, zelenih travnatih pasova, tepiha cveća okupanih u rosi, zelenih vrhova, strmoglavih litica, lavirinata, pećina, praćenih pesmom slavuja, krikom orlova, zovom vukova i urlikom medveda, samo su deo izazova što vas čeka na ovom putu, kaže autor knjige Radivoje Vuković, koji godinama hodi kanjonom Nevidija, predstavljajući neistraženi biser zaljubljenicima kanjoninga i drugim brojnim turistima iz Evrope i bivših jugoslovenskih republika, kojih je svake godine sve više.

Autor publikacije je snimio na desetine hiljada slajdova, negativa i brojnog filmskog materijala, on je i istraživač, autor i koautor brojnih radova objavljenih kod nas i u inostranstvu. Učesnik je ovogodišnje ekspedicije na Južni pol, glečer Furito Morena sa vrhom Cera-tore. Trenutno radi na seriji o kanjonima i pećinama Crne Gore i sprema ekspediciju na Severni pol naredne godine. Pored naučnog rada, njegov hobi je i dalje pomoć ljudima u nevolji.

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.