Izvor: RTS, 18.Maj.2021, 17:19

Crtanje, šetnja, trka u džakovima – šta je još osmislila učiteljica da deca zaborave na mobilne

Za decu koja odrastaju u gradu ili uz kompjutere i mobilne telefone, jedna učiteljica iz Čačka organizuje „dan u prirodi”. Učenike osnovne škole koji to žele vodi u selo gde, uz radionice na otvorenom, jašu konje, šetaju i nadmeću se u starim, gotovo zaboravljenim igrama.
Učenje o dobroti uz upoznavanje manastira Vujan i života patrijarha Pavla, crtanje, šetnja i trka u džakovima, upotpunili su samo jedan dan u prirodi. Nesvakidašnje >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << aktivnosti i druženje ostavili su utisak na decu koja odrastaju u gradu.

Deca kažu da upoznaju nove drugare i da im se dopada da saznaju nešto novo o prirodi i životinjama. Sviđa im se što šetaju po šumi i hrane životinje.
Posebno iskustvo iz nedelje u nedelju iznova u Trepču kod Čačka dovodi i Nikolinu, gošću iz Nemačke.
"Ovde mi se najviše sviđa zato što ima mnogo životinja i zato što može da se jaše konj. Ovde je lepše, ovde mi se puno više sviđa nego u Nemačkoj", rekla je Nikolina.
Neki su sadili voće, obilazili poljoprivredno domaćinstvo, gledali potkivanje konja. Svaki put je drugačije.
"Sve aktivnosti, sve radionice izvode se na otvorenom prostoru. Ono što se ponavlja to su šetnje kroz šumu i jahanje koje deca obožavaju, a sve ostale radionice koje se smenjuju od dinamičnijih ka onim smirenijim. One su različite svakoga puta", kaže Verica Petković, učiteljica iz Čačka.
Cilj je, ističe ona, i da se deca iz različitih škola upoznaju i da razviju nove socijalne veštine.
"Naučili su i da brinu jedni o drugima, jer neki su malo stariji, neki su malo mlađi, ali svi se lepo slažu i vrlo brzo ostvare neki kontakt. Tako da smo jako zadovoljni i da kako vreme prolazi sve više je benefita koje otkrivamo ovom idejom i ovakvim načinom rada", rekla je učiteljica Verica Petković.
I zaista, uz ovako ispunjen dan, pun radosti, deca zaborave na mobilne telefone, kompjutere i društvene mreže.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.