Crnotravci spomenikom vraćaju dug precima

Izvor: RTS, 27.Okt.2019, 13:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Crnotravci spomenikom vraćaju dug precima

Spomenik Crnotravcima neimarima otkriven je u Crnoj Travi. Izgrađen je na inicijativu Udruženja Crnotravaca i njihovih potomaka. Stanovnici tog mesta poznati su kao neimari i pečalbari koji su gradili širom sveta.
Boško Stefanović, profesor na Građevinskom fakultetu u Beogradu i predsednik Udruženja navodi da su Crnotravci zaslužili ovaj spomenik znanjem, umećem i graditeljskim delima.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
"Mi smo kao Udruženje smatrali da Crnotravci zaslužuju ovakav spomenik. Vraćamo dug svojim precima koji su se bavili građevinarstvom. Spomenik nema lično ime već je posvećen svim Crnotravcima neimarima", objašnjava Stefanović.
Dodaje da se broj stanovnika u Crnoj Travi smanjuje iz dana u dan, i da lokalna samouprava uz pomoć države treba da određenim projektima i ulaganjem pokuša da tamo zadrži stanovništvo.
"Nažalost broj stanovnik u Crnoj Travi se smanjuje, ali ja sam optimista. Smatram da Udruženje Crnotravaca samo ne može mnogo da pomogne, tu mora da se uključi i lokalna samouprava, a pre svega država – ministarstvo prosvete, kulture, građevinarstva, privrede određenim projektima jer ovde postoje dobri uslovi za gajenje borovnica, lekovitog bilja, stočarstvo...", ocenjuje prof Stefanović.
Uz pomoć države najvaljen je i dolazak nekoliko višečlanih porodica koje iz gradova žele da se presele u Crnu Travu.
Ovakav spomenik otkriven je u Čubarskom parku u Beaogradu pre četiri meseca.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Spomenik Crnotravcima koji su gradili i Crnu Travu i svet

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Okt.2019

U Crnoj Travi danas je otkriven spomenik koji je podignut na inicijativu Udruženja Crnotravaca i njihovih potomaka, a posvećen je svim stanovnicima tog mesta koji su gradili objekte u zemlji, ali i po svetu...Predsednik udruženja Boško Stevanović je rekao da su Crnotravci dali nemerljiv doprinos...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.