Izvor: TangoSix.rs, 30.Okt.2019, 09:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Crnogorski premijer: Vlada neće ugasiti Montenegro Airlines, sprema se „lex specialis“ za rešavanje duga kompanije

Crnogorski premijer: Vlada neće ugasiti Montenegro Airlines, sprema se „lex specialis“ za rešavanje duga kompanije

Premijer Crne Gore Duško Marković rekao je u sinoćnjem intervjuu Radio Televiziji Crne Gore da vlada koju vodi radi na pripremi „lex specialisa“ kojim će biti omogućeno da se „u jednom srednjem roku od pet godina reši pitanje duga Montenegro Airlinesa.“
– Riješićemo pitanje duga Montenegro Airlinesa koji se tiče i zaposlenih i aerodroma i svih onih sa kojima posluje Montenegro Airlines i stvoriti pretpostavke da on posluje sa uspjehom i, naravno, sljedeću >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << pretpostavku da zainteresujemo strateškog partnera za privatizaciju.
To je moj odgovor ovima koji kukaju nad državnim novcem ne znajući da Montenegro Airlines godišnje doprinosi crnogorskoj ekonomiji sa blizu 150 miliona eura. Zamislite da se 600.000 putnika u jednoj godini ne doveze u Crnu Goru. Koliko je to manje radnih mjesta, koliko je to manje plata, koliko je to manje poreza i doprinosa u državni budžet i koliko bi to dovelo u rizik kvalitet odnosno redovnost isplata penzija, socijala i svih drugih primanja koje građani imaju iz budžeta. Suviše je kompleksna i složena priča, podaci su sasvim drugačiji od one paušalne i nedobronamjerne priče koju slušam svakoga dana kada je u pitanju Montenegro Airlines. Da li je trebao biti sa ovolikim dugovima? Ja mislim da ne. Ali on sada jeste, a odgovorna vlada mora da se po tom pitanju i o tom problemu odnosi odgovorno, a ne kukavički. – rekao je Marković i naglasio da je dug koji po njegovim rečima iznosi „preko 80 miliona evra“ uvek bio brana za potencijalne investitore:
„Crna Gora više nije turistička destinacija u koju se dolazi 15. jula, a odlazi 15. avgusta.“ / Foto: S. Matić, Vlada Crne Gore – Čitavo ovo vrijeme bilo je različitih interesovanja za privatizaciju Montenegro Airlinesa, ali kada ozbiljni investitori dođu i pogledaju bilanse onda se uvijek postavi pitanje ko će da preuzme nastale dugove ili dugove iz prethodnog perioda da bi privatni investitor mogao ući u aranžman sa Montenegro Airlinesom. To nam je bilo krupno ograničenje i nikako nijesmo mogli doći u situaciju da dobijemo strateškog partnera za privatizaciju Montenegro Airlinesa. Vlada je paralelno sa tim podržavala Montenegro Airlines finansijski. Vi znate da je to veoma goruća tema političkih aktera i dežurnih kritičara Vlade svakoga dana u smislu „troši se državni novac u Montenegro Airlines koji je gubitaš“, „to je neodgovoran odnos i prema novcu građana i prema našoj ekonomiji“. Međutim, 2017. godine Montenegro Airlines je dovezao 558.000 putnika u Crnu Goru. 2018. godine preko 640.000 putnika je Montenegro Airlines dovezao u Crnu Goru. Na današnji dan (ove godine) Montenegro Airlines je dovezao 540.000 putnika u Crnu Goru. Trenutno prema Crnoj Gori leti trideset avio‐kompanija. Sve ove uspjehe, kada je u pitanju turistička privreda, broj putnika, broj noćenja obavlja trideset avio‐kompanija. Po ovim podacima Montenegro Airlines dovozi jednu četvrtinu gostiju u Crnu Goru, a ostalih 30 kompanija tri četvrtine. Dobri ekonomisti, finansijeri kažu da je direktni doprinos Montenegro Airlinesa crnogorskoj ekonomiju u finansijskom smislu, u ovom broju putnika, između 100 i 150 miliona na godišnjem nivou. A nas kritikuju i da li dajemo tri, četiri, pet ili petnaest miliona državne pomoći godišnje za tu kompaniju.
Želim da pošaljem poruku: bez obzira na neutemeljene kritike, bez obzira na jednostavnost u sagledavanju ovog problema, na nedobronamjernost, crnogorska Vlada neće ugasiti Montenegro Airlines! On je u interesu zaposlenih i velikog broja stručnih ljudi koji su tamo nastali. Montenegro Airlines je u ovih nekoliko godina proizveo školu pilota koji su danas referentni u cijeloj avio industriji globalno. Montenegro Airlines je proizveo na desetine inženjera i tehničara u avio industriji koji mogu biti od koristi ne samo crnogorskoj kompaniji nego i globalnoj avio industriji. To su benefiti koje naši kritičari ne razumiju – oni kritičari koji dolaze za platu svakoga mjeseca u Skupštinu, a ne znaju šta su radili toga mjeseca i da li su je zaradili. –
Druga tema koja se tiče vazduhoplovne industrije u Crnoj Gori, a koju je Tango Six analizirao u prethodne dve nedelje (prvi deo; drugi deo), je koncesija aerodroma Podgorica i Tivat:
–  Kao predsjedniku Vlade pripada dužnost da lomim unutrašnje otpore bilo koje vrste da jedan takav nesporan ekonomski i razvojni resurs što prije stavimo u funkciju razvoja zemlje.
Kad ovo kažem ne mislim uopšte na kvalitet menadžmenta u Aerodromima. Oni odlično rade svoj posao u postojećim uslovima i oni bilježe dobre finansijske rezultate odnosno sve bolje i bolje finansijske rezultate iz godine u godinu. Ali to ne popravlja naše mogućnosti. Nije sve u tome da li ćemo imati milion ili dva miliona eura na kraju godine više prihoda od aerodromâ nego da li će crnogorski aerodromi uspjeti da prime dva ili pet miliona putnika i više miliona putnika. Ne samo zbog turista nego zbog cijele ekonomije.
Prema rečima crnogorskog premijera pik turističke sezone u 2019. godini prevazišao je očekivanja:
– Posljednji pokazatelji su impresivni, zaista van svakog očekivanja. Ja pratim kretanja prijavljenih gostiju na nedjeljnom nivou. Podaci od petka 25.10. su da u Crnoj Gori boravi 45% više gostiju nego na isti dan prošle godine. Dakle, to je veoma dobar, nevjerovatan podatak. Crna Gora više nije turistička destinacija u koju se dolazi 15. jula, a odlazi 15. avgusta. Crna Gora je danas i turistička destinacija gdje sezona počinje 1. januara, a završava se 31. decembra.
Mi smo već u devet mjeseci zabilježili rekord u broju noćenja stranih gostiju od preko sedam miliona, 500.000 više nego prošle godine. Prihodi procijenjeni u ovom trenutku, ukupni prihodi od turističke privrede, veći su za 4% nego prethodne godine. Dakle, ova godina će biti bolja nego prethodna za koju smo govorili da je rekordna, jedna od najboljih u posljednjih 35 ili 37 godina kako su govorili statističari. Zaista imamo razloga da budemo zadovoljni turističkom sezonom i njenim efektima. –

The post Crnogorski premijer: Vlada neće ugasiti Montenegro Airlines, sprema se „lex specialis“ za rešavanje duga kompanije appeared first on Tango Six.

Nastavak na TangoSix.rs...


 Povezane vesti

Crnogorski premijer: "Vlada NEĆE UGASITI Montenegro Airlines, sprema se "lex specialis" za rešavanje DUGA KOMPANIJE"

Izvor: Blic, 30.Okt.2019

Premijer Crne Gore Duško Marković rekao je u sinoćnom intervjuu Radio Televiziji Crne Gore da vlada koju vodi radi na pripremi "lex specialisa" kojim će biti omogućeno da se "u jednom srednjem roku od pet godina reši pitanje duga Montenegro Airlinesa".

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.