Crnogorske table češće na proveri

Izvor: Blic, 09.Nov.2008, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Crnogorske table češće na proveri

U poslednje vreme saobraćajna policija počela je češće da kontroliše vozila sa crnogorskim tablicama zbog procene da su mnoga ova vozila neispravna.

Stojadin Jovanović, načelnik Uprave saobraćajne policije MUP-a, kaže za „Blic nedelje" da se pojačano kontrolišu vozila s crnogorskim tablicama zbog sumnje da mnogi vozači samo pošalju dokumenta u Crnu Goru, a da pri tom vozila nisu ni bila na tehničkom pregledu. Zato im se i nalaže vanredan tehnički pregled. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<

– Saobraćajna policija, kada zaustavi ovakvo vozilo, podnosi i prijavu za carinski prekršaj protiv svakog našeg državljanina čiji je automobil registrovan na području Crne Gore. Prelaskom na nove tablice problem crnogorskih tablica biće još efikasnije rešen – kaže Jovanović.

Prema podacima Udruženja vlasnika vozila iz Crne Gore, na našim drumovima ima oko 50.000 automobila s crnogorskim tablicama. Da se našim putevima zaista kreće veliki broj neispravnih vozila sa CG tablicama, potvrdili su u ovom udruženju.

– Oni plate oko 400 evra, vozila ne idu na tehničke preglede, i poštom dobiju potvrdu o registraciji. Ta vozila su opasnost u saobraćaju i baš zbog toga se borimo za preregistraciju vozila – kaže zamenik predsednika ovog udruženja Dobrivoje Marjanović.

Milan Božić, direktor Centra za motorna vozila pri AMSS, potvrdio je za naš list da na drumovima Srbije ima dosta neispravnih vozila s crnogorskim tablicama.

On smatra da preregistracija ovih vozila ne sme da se dozvoli, jer bi to značilo da su njihovi vlasnici oslobođeni od carine i PDV-a.

– Kada bi se dozvolila preregistracija vozila sa crnogorskim tablicama, svaki građanin Srbije koji je vozilo pazario u inostranstvu uredno bi platio carinu i PDV i tada bi mogao da traži da mu se taj novac vrati. Njihov motiv je upravo to – izbegavanje dažbina. Jer oni su za automobile vrednosti, na primer, 15 hiljada evra, plaćali 10 – kaže za „Blic nedelje" Milan Božić.

U Ministarstvu ekonomije kažu da se njihov stav o preregistraciji nije promenio, i da to mogu da učine svi oni koji imaju Euro 3, koji su platili carinu za uvoz i PDV.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.