Izvor: B92, 10.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Crnogorci stranci

Novi Sad -- Državljani Crne Gore se u Srbiji od 20. septembra tretiraju kao stranci - moraju da se prijave policiji za boravak do 90 dana.

Kako novosadski Dnevnik saznaje u policiji, državljani Crne Gore se kao stranci tretiraju od 20. septembra. Od tada, treba da se javljaju u Odeljenje za strance lokalne policije, gde se - uz jednostavnu proceduru - prijavljuju kao turisti i u Srbiji mogu da borave 90 dana.

Po isteku tog roka mogu da traže produženje prijave još >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << tri meseca.

Ako nameravaju da duže ostanu u Srbiji, mogu da predaju zahtev za upis u knjigu državljana, s tim da se prethodno ne odjavljuju sa stare (crnogorske) adrese, jer se u Srbiji, dok ne dobiju državljanstvo, ne mogu prijaviti osim kao stranci.

Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova, 2005. je oko 2.000 državljana Crne Gore primljeno u državljanstvo Srbije, a tokom 2006. prijem je tražilo oko 8.500 crnogorskih državljana, piše Dnevnik.

Građani su posle osamostaljenja Crne Gore suočeni sa nekim problemima, koji su uglavnom praćeni administrativnim zavrzlamama, jer se neke posledice odvajanja dveju zemalja u svakodnevnom životu reflektuju polako i postepeno, navodi list.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.