Crni rekord „Oluje”

Izvor: Politika, 03.Avg.2011, 23:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Crni rekord „Oluje”

Tokom operacije hrvatske vojske i policije, dnevno je prosečno ubijano 68 Srba, kaže koordinatorka „Veritasa” za RS Mira Jovanović

Od našeg stalnog dopisnika

Banjaluka – U vojno-policijskoj operaciji Hrvatske vojske „Oluja”, koja je počela 4. avgusta 1995. godine, ubijeno je i nestalo 1.922 Srba, od čega je 62 odsto civila, izjavila je juče u Banjaluci na konferenciji za novinare koordinatorka Dokumentaciono-informativnog centra „Veritas” >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << za Republiku Srpsku Mira Jovanović.

Ona je rekla da su među žrtvama 534 žene, od kojih su dve trećine bile starije od 60 godina. „Od ukupnog broja žrtava do kraja avgusta ubijeno je 1.764 ljudi ili u proseku 68 dnevno. „Ovo je jedan od ’crnih’ rekorda poslednjeg građanskog rata u bivšoj Jugoslaviji”, naglasila je Mira Jovanović i podsetila da se u evidenciji nestalih vodi 1.011 osoba, od kojih je 660 civila.

Kao najveći paradoks operacije „Oluja” ona je navela da je Hrvatska bila članica Ujedinjenih nacija, a da je Republika Srpska Krajina bila pod zaštitom UN-a. Govoreći o položaju više od 200.000 proteranih Srba iz Hrvatske, Mira Jovanović je kazala da su oni i danas uglavnom beskućnici i iseljenici.

„I dalje postavljamo pitanje: kako možemo biti agresori u državi u kojoj smo bili konstitutivni narod, iz koje smo proterani i koja je uništila svu našu privatnu imovinu i većinu naših istorijskih, kulturnih i duhovnih spomenika. Bez obzira na sve to, mi i dalje želimo da se vratimo na svoja imanja i u svoje stanove. Ali, želimo da naš povratak bude održiv i dostojan čoveka na početku trećeg milenijuma”, poručila je Mira Jovanović.

Direktor Centra za istraživanje ratnih zločina RS Janko Velimirović je novinarima rekao da je Hrvatska vojska, posle „Oluje”, zajedno sa Hrvatskim većem odbrane i Petim korpusom Armije BiH, počinila i brojne zločine nad srpskim narodom u RS. „Nažalost, iako smo mi dokumentaciju o ovim zločinima dostavili Tužilaštvu BiH, još nijedan slučaj nije dobio sudski epilog”, kazao je Velimirović.

Velimirović se osvrnuo i na izjavu predsednika Hrvatske Ive Josipovića da je „Oluja” bila legalna, legitimna i briljantna vojna operacije. Josipović je, osim toga, rekao: „Nažalost, zbog jednog malog dela događaja koji se nisu morali i smeli dogoditi, često se neopravdano dovodi u pitanje smisao cele operacije. To je netačno sa moralnog, vojnog, političkog i svakog drugog stanovišta.”

„Ovom izjavom, Ivo Josipović je pokazao da se udaljava od suočavanja sa prošlošću, kao uslova za pomirenje i uspostavljanje dobrosusedskih odnosa u regionu. On je, praktično, anulirao ono što je prošle godine postigao kada je zajedno sa predsednikom RS Miloradom Dodikom i liderom Stranke demokratske akcije Sulejmanom Tihićem u Sijekovcu, Kozarcu i Bišćanima kod Prijedora, položio vence u znak sećanja na stradale Srbe, Bošnjake i Hrvate”, ocenio je Janko Velimirović.

Boro Marić

objavljeno: 04.08.2011.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.