„Crni orlovi” nad jugom Srbije

Izvor: Politika, 07.Mar.2008, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Crni orlovi” nad jugom Srbije

Zastava svih Albanaca, kako je nazivaju, ističe se prilikom mnogih lokalnih manifestacija

Bujanovac – Zahtevamo da se što pre sa teritorije juga Srbije uklone albanske zastave i druga obeležja države Albanije. Takođe, smatramo da treba zabraniti i korišćenje termina Preševska dolina, jer se njime jasno iskazuju separatističke težnje Albanaca, izjavio je nedavno predsednik Opštinskog odbora Nove Srbije u Vranju Radoslav Mojsilović, kategorično tražeći, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << u ime stranke, od najviših državnih organa da ove zahteve sprovedu u delo.

Članovi Nove Srbije u Vranju ne mogu prihvatiti činjenicu da se blagonaklono gleda na zakonom zabranjenu upotrebu simbola i obeležja strane države na tlu Srbije, u konkretnom slučaju zastave Albanije koja se skoro sedam godina vijori na grobu Ridvana Ćazimija, alijas komandanta Lešija, jednog od komandanata tzv Oslobodilačke vojske za Preševo, Medveđu i Bujanovac, koji je poginuo 24. maja 2001. godine, iznad Velikog Trnovca, sela u bujanovačkoj opštini, u kome se rodio i gde mu je podignut velelepni spomenik.

Nakon što je zastava Albanije nekoliko puta skinuta sa spomen-obeležja, ponovo je vraćana na isto mesto, ali već nekoliko godina niko je ne pomera. Očigledno se odustalo „zbog mira u kući”. Zastava Albanije, ili kako Albanci kažu „zastava svih Albanaca” ističe se prilikom svih albanskih manifestacija.

– Činjenica je da ne treba zloupotrebljavati simbole u dnevnopolitičke svrhe. Stav države o tom pitanju je jasan. Što se tiče zastave na grobu Ridvana Ćazimija u Velikom Trnovcu, još 2001. godine je naloženo predsedniku MZ da se zastava ukloni. I ona je nekoliko puta uklanjana, ali je i ponovo vraćana. Nemoguće je da policijske patrole stalno tu dežuraju kako bi sprečile ponovo isticanje zastave. U zakonu, nažalost, nije predviđena kazna za isticanje zastave druge države, pa se ne može sankcionisati ni prekršaj. Mislim da se trenutno stanje toleriše da bi se izbeglo ponovno podizanje tenzija na ovim prostorima – kaže za „Politiku” Sima Gazikalović, šef kancelarije Koordinacionog tela u Bujanovcu.

Šaip Kamberi, predsednik Odbora za ljudska prava, šef odborničke grupe Partije za demokratsko delovanje (PDD), najjače političke grupacije Albanaca na jugu Srbije, o inicijativi Nove Srbije, za naš list kaže:

– Tražili smo zvanično tumačenje državnih organa, koje nismo dobili, ali smo uspeli da dobijemo tumačenje visokog komesara OEBS-a za prava manjina, u kome je izričito naglašeno da nacionalne manjine imaju pravo na privatnu upotrebu svojih nacionalnih simbola i da država nema prava da se meša u to. Zastava na grobu Ridvana Ćazimija je tipičan primer privatne upotrebe i država nema prava da na to utiče. Ako se skine zastava, to će naići na žestoko reagovanje Albanaca u ovom regionu. Što se tiče naziva Preševska dolina, ne postoji nikakva ustavna kategorija da se ovaj region nazove ili vranjska kotlina, ili južna Srbija, niti jug centralne Srbije, ovo su sve politički termini, naše je pravo kako ćemo nazvati ovaj region.

Života Matić

[objavljeno: 08/03/2008.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.