Crna kafa za osnovce

Izvor: B92, 18.Okt.2008, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Crna kafa za osnovce

Kraljevo -- U holove nekoliko kraljevačkih osnovnih škola postavljeni su aparati iz kojih se može, između ostalog, popiti i crna kafa.

Iako su saveti roditelja podržali postavljanje aparata za kafu, ima i onih roditelja koji smatraju da je neprimereno deci nuditi kafu. Zato su u školama odlučili da iz ponude povuku crnu kafu, uz koju obično ide i cigareta. Od ukupno osam osnovnih škola u Kraljevu, šest je u holu postavilo kafomate sa kojih učenici, osim čaja i tople >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << čokolade, mogu dobiti i crnu kafu.

Nastavnici tvrde da deca ne piju kafu, već čajeve i toplu čokoladu. Učenici sa kojima je B92 razgovarao, međutim, priznaju da neki od njih ponekad iz aparata uzmimaju i kofeinske napitke, poput kapućina ili crne kafe.

Iako su saveti roditelja dali saglasnost za postavljanje aparata jedne čačanske firme, ima roditelja koji ovakav potez smatraju neprimerenim.

Strahuju da uz kafu može doći i cigareta. Međutim, direktor škole "Jovo Kursula" Zoran Stanišić smatra da se bespotrebno podigla prašina u javnosti.

"Ti aparati sadrže i mnogo drugih stvari. Čaj, nekoliko vrsta čajeva, kapućino, toplu čokoladu itd. Kafa je na poslednjem mestu. Ne znam zašto je ovakav publicitet svega toga. Tvrdim da je i upotreba cigareta u ovoj školi zanemarljiva – da gotovo nema učenika koji, bar u okviru škole, zapali cigaretu, nezavisno od postavljanja ovog aparata”, tvrdi Stanišić.

Zaposleni u školi smatraju da u prilog činjenici da učenici ne konzumiraju crnu kafu govori i listing o potrošnji napitaka sa aparata.

"Devedesetčetiri i po odsto je potrošnja tople čokolade, čaja negde oko četiri odsto, kapućina vrlo zanemarljiv procenat, a kafe 0,001 posto”, kaže direktor Stanišić.

Ipak, posle svega školski organi doneli su odluku da iz ponude aparata isključe crnu kafu, iako je ona uglavnom bila namenjena potrebama nastavnog kadra.

Da uz kafu obavezno ide i cigareta u Školskoj upravi Kraljevo smatraju predrasudom.

"Mislim da je to lažna dilema lažnih stručnjaka iz prostog razloga što u ponudi postoje čajevi koji, pretpostavljam da znate, pojedine vrste imaju dosta više kofeina od same kafe. To da uz kafu ide cigareta, evo ja ću vam navesti kao lični primer, 10 godina nisam zapalio cigaretu, a svaki dan popijem bar po pet-šest kafa”, kaže načelnik Školske uprave Nenad Slavković.

Imajući u vidu da je zabranjeno voće najslađe, deca se na ispijanje kafe odlučuju iz puke radoznalosti i kako kažu samo da bi probali. Međutim, da osnovcima to ne bi prošlo u naviku, boje je iz ponude ukloniti ovaj napitak, nego se nadati da će pretnja "prašće ti rep" dati rezultate.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.