Izvor: TangoSix.rs, 02.Mar.2021, 10:30

Crna Gora završila prijem helikoptera Bell 505

Crna Gora je 12. februara dobila svoj drugi laki višenamenski helikopter Bell 505 Jet Ranger X, saopštilo je istog dana crnogorsko Ministarstvo odbrane.
Letelica koja je prilikom preleta nosila registraciju C-GUPU isporučena je na osnovu ugovora vrednog 3,26 miliona evra koji su Ministarstvo odbrane Crne Gore i kanadska korporacija Canadian Commercial Corporation (CCC) zaključili juna 2020. godine s ciljem da Vazduhoplovstvo Vojske Crne Gore (VVCG) opremi sa dva Bell-a 505, >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << od kojih je prvi (C-GSZU) 15. septembra 2020. sleteo u vazduhoplovnu bazu Golubovci blizu Podgorice.
Prethodna vlada Crne Gore najavila je nabavku dodatna dva Bella 505 iz odbrambenog budžeta za 2021. godinu, opcija koja je sada upitna imajući u vidu promenu vlasti u Podgorici krajem 2020. godine i izuzetno nepovoljnog odnosa duga i bruto nacionalnog dohotka.
Planovi Ministarstva odbrane imali su za cilj da omoguće VVCG d koriste helikoptere za obuku pilota i laki transport i da takođe omogući postepeno otpisivanje preko tri decenije stare logistički zahtevne flote od 13 lakih višenamenskih i protivoklopnih helikoptera Gazela.
Crna Gora je prvi svetski vojni korisnik helikoptera Bell 505.
Video isporuke drugog Bell 505 za VVCG:


 

Pratite Tango Six i na društvenim mrežama. Na Instagramu, Jutjubu, Tviteru i Fejsbuku.
The post Crna Gora završila prijem helikoptera Bell 505 appeared first on Tango Six.

Nastavak na TangoSix.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.