Crna Gora ima kapaciteta za migrante

Izvor: Akter, 26.Avg.2015, 18:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Crna Gora ima kapaciteta za migrante

Crna Gora ima dovoljno kapaciteta da rešava pitanja priliva migranata sa kriznog područja saglasno međunarodnim konvencijama, saopšteno je danas posle sastanka Operativnog tima za sistem azila

Taj tim se sastao povodom aktuelne situacije u regionu koji se poslednjih dana suočava sa velikim prilivom izbjeglica iz Sirije, Iraka i drugih zemalja.

"Posebna pažnja je posvećena socijalnim, ekonomskim i bezbednosnim aspektima mogućeg priliva u Crnoj Gori, kao i merama >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << i aktivnostima koje Vlada Crne Gore preduzima i planira da preduzme u cilju očuvanja stabilnosti i ekonomskog razvoja zemlje", navodi se u vladinom saopštenju.

Izbeglički talas koji je poslednjih dana zadesio Makedoniju i Srbiju, a već mesecima zemlje EU, zaobilazi Crnu Goru.

Zemlja se, međutim proteklih godina u kontinuitetu susreće sa povećanim brojem tražilaca azila iz nemirima pogođenih područja Azije i Afrike.

Prema podacima UNHCR-a u junu i julu ove godine podneto je svega sedam zahteva za azil, dok je u prvih pet meseci ove godine takvih zahteva bilo oko 250 mesečno.

Crnogorski sistem azila pripremljen je da radi sa manjim brojem tražilaca azila sa smeštajnim kapacitetom za 65 osoba.

Nastavak na Akter...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.