Izvor: B92, 11.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Crkve protiv narkomanije

Novi Sad -- Alkoholizam i narkomanija postali su ozbiljan problem u Srbiji koji zahteva hitnu akciju u svim sferama društva.

Na okruglom stolu, koji je organizovalo Društvo srpsko-jevrejskog prijateljstva, ukazano je na to da i crkva i verske zajednice imaju važnu ulogu u borbi protiv bolesti zavisnosti. U borbu protiv alkoholizma i narkomanije moraju da se uključe i predstavnici verskih zajednica, a na skupu je iznet stav da crkvena lica treba da uđu aktivnije u bolnice i >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zatvore.

"Moram da priznam da je lečenje alkoholizma i narkomanije bilo najteže, teže od psihoza. Kada se kaže psihoza to je duševna bolest, to nije lako", kaže akademik psihijatar Vladeta Jerotić.

Broj zavisnika u stalnom je porastu, a među njima je i sve više dece iz osnovnih škola, kao i ustanova za brigu o deci bez roditeljskog staranja, objašnjava episkop Srpske pravoslavne crkve Porfirije.

"Majka se suočila sa činjenicom da su i sin i kćer u toj socijalnoj ustanovi postali zavisnici, navukli se najpre na lepak, a onda i na heroin, a radi se o deci - sin četvrti razred osnovne škole, ćerka šesti razred osnovne škole", navodi Porforije.

Pravoslavna crkva, po ugledu na rimokatoličku, koja već decenijama ima širom sveta aktivne centre za pomoć osobama obolelim od alkoholizma i narkomanije, osnovala je pored Novog Sada, prvu komunu u kojoj sveštena lica, zajedno sa psihijatrima pomažu obolelima.

Sličnu akciju preduzimaju i predstavnici jevrejske zajednice, a nove aktivnosti obavezuju na šira znanja.

"Dakle, i za nas ovde u Srbiji, došlo je vreme ne samo kada se ide na studije teologije, nego da se obavezno ide i na studije psihologije usput, ili medicine i nečeg drugog, jer danas su ta znanja veoma bitna da bismo mi mogli da se nosimo sa problemima ovoga društva" objašnjava beogradski rabin Isak Asiel.

Na skupu je zaključeno da je uloga crkve posebno važna u sprečavanju bolesti zavisnosti. A temelje čine i stabilna porodica i škola.

Građani protiv "metadonskog centra"

Građani novosadskog naselja Podbara počeli su akciju potpisivanja peticije protiv otvaranja "metadonskog centra".

"Nikom nije u interesu da Podbara postane mesto ugroženo od strane narkomana koji su nepredvidljivi u ponašanju", navodi se u tekstu peticije. Ocenjuje se da bi "metadonski centar" doprineo porastu kriminala i nasilja u tom starom delu Novog Sada.

Inicijatori peticije kazali su novinarima da nemaju ništa protiv da se zavisnicima ukaže medicinska pomoć, ali su dodali da se protive otvaranju dispanzera u blizini škole i vrtića.

Kako je ranije najavljeno, u renoviranu ambulantu Doma zdravlja "Novi Sad" , u kojoj je nekada bila smeštena stomatološka služba, prvi pacijenti na lečenju od zavisnosti trebalo bi da budu primljeni u januaru sledeće godine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.