Izvor: B92, 15.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Crkva upozorava na Internet

Beograd, Bukurešt -- Upotreba Interneta daje mnoge mogućnosti, ali i nosi velike opasnosti, kaže sveštenik Aleksandar Džakovac.

Aleksandar Džakovac, koordinator za versku nastavu u arhiepiskopiji beogradsko-karlovačkoj Srpske pravoslavne crkve, na okruglom stolu Religija i informacione tehnologije rekao je da komuniciranje Internetom može da se pretvori u bolest zavisnosti i kvazistvarnost, kao zamena za živi, neposredan kontakt među ljudima, koji je u hrišćanstvu od >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << suštinske važnosti.

Prema njegovim rečima, to otuđenje je još opasnije od mogućih dezinformacija na Internetu, gde se pojavljuju i sajtovi koji se predstavljaju kao da su s pravoslavnim sadržajem, mada nisu.

Prema njegovim rečima, postoje brojni načini na koje Internet može biti pravilno korišćen, što Crkva pozdravlja, kao - na primer - da se dođe do teško dostupnih knjiga.

Rumunija: Mitropolit kritikuje televiziju

Mitropolit Rumunske pravoslavne crkve Bartolomeu oštro napao televiziju, za koju je rekao da je "najjači agent zagađenja duha". "Zagađenje duha vodi degradaciji osećaja moralnosti u našem društvu i pretvara nas u narod divljaka", rekao je mitropolit u obraćanju posle jedne liturgije.

Bartolomeu je rekao i da postoje mediji koji promovišu pornografiju, nasilje i vulgarnost, a "najsnažniji agent duhovnog zagađenja je televizija". On je naveo da televizija sama po sebi "nije loša stvar, ali je loše korišćena zbog nekorektnog razumevanja pojma slobode". "Nije slobodan taj koji može da govori sve što hoće, već taj koji govori šta treba i šta je pristojno", zaključio je mitropolit.

Rumunska pravoslavna crkva nije u najboljim odnosima s medijima otkad je, posle nedavne smrti patrijarha Teoktista, štampa počela da nagađa o nasledniku patrijarha. Štampa je počela i kampanju o otvaranju dosijea bivše tajne službe Sekuritatee kako bi se otkrilo da li su kandidati za patrijarha sarađivali s tom službom.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.