Crkva Svetog Marka dobija novi izgled

Izvor: RTS, 01.Avg.2019, 12:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Crkva Svetog Marka dobija novi izgled

"Nađoh najkrasnije mesto od davnina, preveliki grad", zapisao je despot Stefan Lazarević koji je 1407. godine Beograd proglasio za prestonicu srednjovekovne Srbije i posvetio ga Bogorodici. Srpska pravoslavna crkva liturgijski slavi sina kneza Lazara i Kneginje Milice, dan Svetog despota Stefana. Smatra se izuzetnom ličnošću, jer je bio vrstan državnik, vojskovođa, diplomata, književnik i zadužbinar.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Crkva Svetog Marka u Beogradu veliča oltarsku slavu despota Stefana Lazarevića. Hram koji je zidan po ugledu na Gračanicu dobija novi izgled.

Tašmajdanski hram Svetog Marka uskoro će ukrasiti nove predstave mozaika u oltaru.
Jedinstvena Bogorodica Širšaja u bojama zlata, ali i vizantijskog plavog i purpura na 130 kvadrata, već godinu obasjava hram.
"Veliki radovi počevši od krova, pa onda obijanje maltera, pa malterisanje urađen je mobilijar, a ono što je najvažnije radi se na oslikavanju i to mozaikom kao najlepšom i najtrajnijom tehnikom", rekao je Trajan Kojić, starešina Crkve Svetog Marka.
Rad na mozaiku poveren je profesoru Đuru Radloviću koji je sa timom svojih nekadašnjih studenata Fakulteta likovnih umetnosti vredno radio do svečarenja.
"U oltaru smo radli Širšaju Bogorodicu dosta velikih dimenzija i došlo se do toga da se radi donji deo oltara "Pričešće apostola", ispričao je Šuršaja.
Sada se radi oltar od najkvalitetnijeg materijala.
"Materijal - radili smo kombinaciju venecijanske paste, dakle staklo i mermer, koji smo odavde nabavljali", kazala je Miljana Radojičić, slikar mozaičar.
Slaganje mozaika je dug i zahtevan posao koji je za slikare i veliki izazov.
"Ono što je za mene najinteresantnije bilo u izvođenju ovog mozaika su portreti i da se postigne ta oboženost u portretima i da se oseti duhovnost", dodaje Jelica Durković, slikar mozaičar.
Prva dva mozaika postavljena su pre deset leta iznad kovčega sa moštima cara Dušana - scena krusinanja i Njegove svetosoti patrijarha Germana.
"Pričešće apostola" zajedno sa kompozicijom "Liturgičari" biće završeno do kraja godine.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.