Čovečanstvo izumire?

Izvor: Vostok.rs, 22.Avg.2011, 01:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čovečanstvo izumire?

21.08.2011. - 2011. godine stanovništvo planete će premašiti 7 milijardi ljudi

2011. godine stanovništvo planete će premašiti 7 milijardi ljudi. Do 2010. godine je praktično svaki treći stanovnik planete bio Afrikanac. To se govori u referatu, koji je objavio Francuski nacionalni institut demografskih istraživanja. Ruski eksperti sumnjaju u rezultate istraživanja francuskih demografa.

Inače se na planeti tempo povećanja broja stanovnika usporava. Danas godišnje >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << postaje za 1 odsto više stanovnika Zemlje. Pre 50 godina je taj pokazatelj bio dvostruko veći. To je opasna tendencija, - smatra direktor Instituta demografskih istraživanja Igor Beloborodov.

Ako je 1970. godine prošlog veka koeficijent nataliteta iznosio 4,5 deteta po ženi, danas se on smanjio na 2,6. To je inače na planeti. Ako taj prosek diferenciramo prema kontinentima, u zemljama EU taj pokazatelj nije veći od 1,5, i u Kini je 1,5, a u Rusiji je 1,4. Međutim, neophodnost zamene generacija, odnosno, prosta reprodukcija stanovništva traži koeficijent najmanje 2,1. Dakle, ovo je reproduktivna degradacija. Čovečanstvo se približava izumiranju.

Što više, taj problem obuhvata sve zemlje. Tvrdnja, da natalitet svuda opada, a u Africi će rasti, prseudonaučna, - ističe Igor Beloborodov.

Afrika je u toku istih procesa, koji se odvijaju u čitavom svetu. Samo ona nešto zaostaje, zahvaljući tome, što savremena sredstva za komuniciranje, sistemi planiranja porodice i načini političkog pritiska s primoravanjem na demografsko uzdržavanje, koji se primenjuju u Kini, u Indiji, Latinskoj Americi, tamo stižu mnogo sporije. Prirodno je da je natalitet u Africi danas nešto veći, mada u toku poslednjih 40 godina taj natalitet se mnogo smanjio. Naprimer, u zemljama Severne Afrike – Alžiru, Tunisu, Maroku, Egiptu. Tamo je skoro evropski natalitet, odnosno, 2 i nešto deteta po ženi.

Osim toga, u referatu francuskih demografa se ne uzimaju u obzir epidemije, koje pogađaju čovečanstvo. Samo od side godišnje umire stotine hiljada ljudi, većinom stanovnici afričkog kontinenta, - ističe zamenik direktora Instituta demografije Više škole ekonomije Sergej Zaharov.

Problem side je pogodio mnoge afričke zemlje. Zato ne smemo da mislimo da Afrika brzo raste. Tamo je to spojeno sa visokim mortalitetom, između ostalog i od side. Postoje prognoze: ako se ta epidemija ne zaustavi, situacija u mnogim zemljama ekvatorijlne Afrike i južnije će biti veoma teška.

Inače, - ističu ruski demografii, - prognoze da će krajem ovog stoleća svaki treći stanovnik planete biti Afrikanac, mogu da se tretiraju na drugi način. Migracioni procesi u svetu su veoma jaki, svake godine seoba naroda će biti sve znatnija. Zato su neizbežni međunacionalni i međurasni brakovi. Zato je moguće da će kroz nekoliko decenija u novorođenčadi Evropljana, Amerikanaca, a čak i Kineza krv biti delimično afrička.

Izvor: Golos Rossii, © kollaž: «Golos Rossii»

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.