Izvor: Glas javnosti, Tanjug, 25.Apr.2010, 07:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Članstvo u zadruzi 500 evra

VALJEVO - U valjevskom kraju je ponovo počelo masovno osnivanje zemljoradničkih zadruga, zahvaljujući tome što je nekoliko fabrika za preradu voća i hladnjača, pre svega austrijski "Rauh" u Koceljevi i "Podgorina fruht" u Osečini, najavilo spremnost da pod povoljnim uslovima preuzme čitav rod voća u ovako organizovanoj proizvodnji.

Ovog proleća osnovane su zemljoradničke zadruge u Valjevskoj Kamenici, Miličinci, Donjoj Bukovici, Stavama, a nekoliko zadruga je niklo i na teritoriji >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << opštine Osečina.

"Za osnivanje zemljoradničkih zadruga vlada veliko interesovanje i to je razumljivo kada se zna da selo bez njih ne može", rekao je Čedomir Nikolić, vlasnik "Agrane" iz Valjeva, koja se prihvatila posla oko osnivanja zemljoradničkih zadruga.

"Na ovaj način želimo da organizujemo, pre svega, proizvodnju na većim površinama tako što ćemo te površine 'udružiti' i uz primenu savremenih dostignuća u poljoprivrednoj proizvodnji ostvariti i najbolje prinose", istakao je Nikolić i dodao da se je cilj da se vrati poverenje u zemljoradničke zadruge.

Svi koji žele da se učlane u zadrugu obavezni su da u narednih pet godina uplate po 500 evra na ime članstva, a novoosnovane zemljoradničke zadruge im garantuju da će ih pod veoma povoljnim uslovima snabdevati svim vrstama mineralnog đubriva, semena, sadnicama voća, sredstvima za zaštitu bilja, poljoprivrednom mehanizacijom i ostalim što je potrebno za proizvodnju, s tim što će sve što im se isporuči moći da plate svojim proizvodima.

U planu je da se već od naredne jeseni podigne oko 300 hektara novih zasada voća, pre svega maline, jabuke, dunje i jagode. U ostvarivanju ovih planova računa se na pomoć Ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i poljoprivredu Srbije, na povoljne bankarske kredite i sredstva iz drugih fondova, ali i na pomoć skupština opština u vidu regresa bar za sadni materijal.

Valjevski kraj je do pre desetak godina bio prepoznatljiv po velikom broju veoma uspešnih zemljoradničkih zadruga, od kojih su mnoge u međuvremenu zbog teškoća u poslovanju otišle u stečaj.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.