Čista desetka za braću Ilić

Izvor: Politika, 13.Avg.2011, 23:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čista desetka za braću Ilić

Nišlije Aleksandar i Andreja završili Prirodno-matematički fakultet sa najboljim ocenama, već se okrenuli naučnom radu i nemaju nameru da napuštaju Srbiju

Niš – U vreme kada je mnogo mladih koji po završetku studija i sticanja fakultetskih diploma odlaze u razvijene zemlje Evrope ili u Ameriku, rođena braća Aleksandar (27) i Andreja Ilić (24) odlučni su da ostanu u Srbiji. Za ovu dvojicu mladih Nišlija s pravom se govori da su predvodnici jedne nove generacije. >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Tokom srednje škole i odličnog uspeha, obojica su se oprobali kroz međunarodna naučna takmičenja i bili uvek lideri i pobednici. Istim tempom nastavili su na studijama i obojica su, i pored svih mladalačkih obaveza, sa čistom desetkom završili Prirodno-matematički fakultet Univerziteta u Nišu.

Njihovi roditelji, Slavica, sekretar Gimnazije „Svetozar Marković“ u Nišu, i Milovan, profesor na Fakultetu informacionih tehnologija u Beogradu, imaju se zaista čime podičiti. Njihovi sinovi, i Aleksandar i Andreja, bili su učenici i studenti generacije.

Aleksandar, koji je krajem ovog proleća odbranio naučni rad i doktorirao na niškom PMF-u, sada je na usavršavanju u Americi. U kampusu je pri Univerzitetu u San Francisku. Od kada zna za sebe takmiči se. Zlatna odličja sa nacionalnih takmičenja, zlatni, srebrni i bronzani trofeji sa balkanskih i svetskih prvenstava i olimpijada krase njegove vitrine. A oprobao se i svojim znanjem u svetske visine vinuo u matematici, fizici, informatici.

Andreja, koji takođe ne zna broj priznanja, nagrada i medalja sa međunarodnih smotri i takmičenja, apsolvent je i na jesen će braniti diplomski na PMF-u u Nišu. Nedavno se vratio iz Tajlanda sa srebrnom i bronzanom medaljom. Na Olimpijadi znanja u Tajlandu bio je vođa srpskog tima iz informatike. Pre diplomskog planirao je da izvesno vreme provede u istraživačkoj stanici u Petnici. U svoje ime i u ime brata Aleksandra, koji leto provodi u San Francisku, Andreja kaže:

– Zajedno smo brat i ja spremali takmičenja, zajedno pišemo naučne radove i rešavamo probleme u nauci. Mnogo puta smo, zbog situacije u našoj zemlji gde se teško dolazi do sredstava za putovanja i takmičenja u svetu, obezbeđivali sponzore i donatore. Iako smo imali, a i sada je mnogo poziva da nastavimo da se naučnim radom bavimo u inostranstvu. U zemljama gde su i bolji uslovi i veća sredstva za nauku, ali mi smo odlučili da ostajemo u Srbiji. U inostranstvo možemo i sigurno ćemo ići, ali samo po nova naučna i druga saznanja – rekao je za „Politiku“ Andreja Ilić.

Aleksandar je pre nego što je postao doktor nauka prethodnih nekoliko godina pripremao mnoge srpske takmičare za olimpijade matematičara. A Andreja kaže da mu je brat i najbolji „profesor“.

Toma Todorović

objavljeno: 14.08.2011

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.