Čišćenje pritoka i priobalja Uvačkog i Zlatarskog jezera

Izvor: RTS, 02.Okt.2018, 22:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čišćenje pritoka i priobalja Uvačkog i Zlatarskog jezera

Omladinska organizacija "Srbija za mlade", letnju turističku sezonu tokom koje je više stotina mladih iz Srbije i Evrope, boravilo u novovaroškom kraju, završila je akcijom čišćenja pritoka i priobalja Uvačkog i Zlatarskog jezera. Tokom dvodnevne akcije prikupljeno je oko 300 vreća smeća.
Na Zlatarskom jezeru, jednoj od tokom leta najposećenijih destinacija Zapadne Srbije, ovaj put nisu bili gosti, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << već aktivni učesnici akcije čišćenja koju su organizovali mladi ekonomisti, dizajneri, menadžeri, turizmolozi, članovi organizacije "Srbija za mlade", koja istražuje, otkriva, promoviše, ali i čuva turističke potencijale Srbije.

"Drago nam je da možemo da damo svoj doprinos da bi priroda Srbije bila čistija, da bi Srbija bila čistija i da bi podigli malo svest ljudi koji ostavljaju ovo smeće ovde", kaže Davor Gavranović iz Beograda.
Ivana Vuković iz Gornjeg Milanovca kaže da je cilj da se stvori svest koliko je važno da taj jedan papirić koji se baci, postaje gomila smeća koja zaista narušava prirodu.
Za dva dana koliko su proveli u SRP Uvac, pedesetak mladih, očistilo je i za narednu, letnju sezonu pripremilo obale, Uvačkog i Zlatarskog jezera.
"Srbija za mlade tokom cele godine vodi mlade ljude po Srbiji i ideja je da, osim što želimo da pokažemo da je Srbija lepa, i da je očuvamo", kaže predsednik organizacije "Srbija za mlade" u Novom Sadu Marta Đorđević.
Uprkos svakodnevnim naporima, 15-ak zaposlenih u Rezervatu Uvac, koji se prostire na oko 7,5 hiljada hektara teritorije dve opštine, svakog proleća, sa ovog prostora ukloni oko 3.000 vreća smeća.
"Najviše je smeća s proleća, kada se tope snegovi i te pritoke koje dolaze u jezero Uvac, donose smeće", kaže Marko Obućina, čuvar "SRP Uvac".
V. d. direktora "SRP Uvac" Miljka Dučić kaže da je vrlo teško izboriti se svakodnevno sa lošim navikama.
"Ono što danas pokupite, sutra dan naiđe neko drugi, nažalost sa sličnim navikama ko će isti zločin prema ovoj prirodi učiniti, tj, ostaviti smeće", navodi ona.
Nove akcije čišćenja na ovom prostoru ali i širom Srbije, iz Organizacije "Srbija za mlade", najavljuju već na proleće.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.