Izvor: B92, 21.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čišćenje okruženja skladišta

Paraćin -- U širem okruženju vojnog skladišta u Paraćinu i danas se nastavlja uništavanje neeksplodiranih ubojnih sredstava.

Načelnik štaba Civilne zaštite za Pomoravski okrug Jovan Stepanović kaže da na mestu samog skladišta, gde se u četvrtak ujutru dogodila serija eksplozija, nema više eksplozija, a detonacije koje će se povremeno čuti poticaće od uništavanja neeksplodiranih ubojnih sredstava.

Načelnik uprave za logistiku Generalštaba Vojske Srbije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Ljubomir Samardžić izjavio je da će u vojno skladište na Karađorđevom brdu iznad Paraćina najverovatnije moći da se uđe u ponedeljak. "Juče nije bilo naknadnih detonacija i vreme određeno po propisima, po kojima se u skladište može ući 72 časa nakon zadnje eksplozije teče, tako da će, ako ne bude više eksplozija, u ponedeljak biti stvoreni uslovi za ulazak u skladište", kazao je Samardžić.

Na auto putu Beograd - Niš saobraćaj se od noćas odvija bez zastoja.

Deo autoputa od Batočine do Pojata, koji je bio dva dana zatvoren za saobraćaj, ponovo je otvoren sinoć oko 22 sata, pošto su vojne ekipe uklonile ostatke eksplozivnih ubojnih sredstava sa te deonice. Na tom puta je pronađeno je pet neeksplodiranih artiljerijskih granata, koje su prenete na bezbednu lokaciju na kojoj će tokom dana biti uništene.

Predsednik opštine Paraćin Saša Paunović izjavio je za B92 da se procenjuje da je šteta od eksplozija u tom gradu više od 10 miliona dinara. Paunović navodi da je nastavljeno uklanjanje eksplozivnih sredstava na Karađorđevom brdu i da obnova objekata u toj oblasti neće početi dok god se ne završi uklanjanje mina.

"U Paraćinu je obnova počela juče popodne. Prvo se saniraju civilni objekti i to zamenom prozora, imamo više od deset ekipa ovog trenutka i staklorezac je na terenu, ali pošto postoji više hiljada objekata sa oštećenjima, pa će taj posao trajati neko vreme. Važno je da svi imaju potvrde popisne komisije da je šteta nastala", rekao je Paunović.

Ćuprija: 12 porodica bez smeštaja

Od posledica eksplozije u Ćupriji je 12 porodica ostalo bez krova nad glavom, a najteže je oštećeno šest montažnih zgrada u naselju Minel. Stanovnici rizikuju svoje živote boraveći u njima, jer plafoni koji su se odvojili od konstrukcije mogu svakog časa da padnu. Za ove porodice trenutno nema rešenja. Neke od njih noći provode u dvorištu.

Predsednik opštine Ćuprija Ljubomir Marić rekao je da se ministar za kapitalne investicije Velja Ilić založio da će za fabrike omoguciti uvoz stakla i da će ih osloboditi nekih dažbina, kako bi se proizvodnja nastavila.

Najugroženija domaćinstva u Ćupriji dobila su crep posredstvom republičkog kriznog štaba i uglavnom je završeno pokrivanje krovova. Staklorezačka radnja koja je dala najpovoljniju ponudu angažovana je da zastakli prozore svima. Oni koji ne mogu da čekaju odlaze kod drugih staklorezaca.

Za sada nerešiv problem ima i Dom zdravlja u Ćupriji, gde je osim polomljenih stakala i popucalih zidova, oštećena toplovodna mreža, tako da nema grejanja. Užurbano se zastakljuju prozori u školama, vrticima i zgradi suda kako bi u ponedeljak počeli da rade.

Nema prilaska objektima

Ministar odbrane Zoran Stanković je u sinoćnjem Poligrafu rekao da još nije u potpunosti pregledan čitav teren koji obuhvata preko 250 hektara šume i da još uvek nije bezbedan prilaz vojnom kompleksu koji je zahvatila serija eksplozija.

Saša Paunović, predsednik paraćinske opštine, kaže za B92 da niko ne sme da priđe objektima u narednih nekoliko dana, dok vojska ne završi potpuno uklanjanje neeksplodiranih sredstava u šumi oko magacina i na lokalnim putevima koji vodi.

"Prva stvar koja se radi jeste zamena prozora, imamo više od deset ekipa ali ima i više hiljada oštećenih objekata tako da se građani mole za strpljenje", kaže Paunović.

On nije mogao da ponudi konačnu procenu štete, ali smatra da će biti veća od deset miliona dinara: "Ukoliko računamo samo jedan prozor po objektu, procena štete je pet miliona dinara štete, a imamo objekte kod kojih su oštećeni i krovovi i plafoni".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.