Izvor: B92, 09.Dec.2010, 16:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čišćenje kasetne municije

Ljubljana -- Međunarodna fondacija za razminiranje i pomoć žrtvama mina ITF osigurao novu donaciju SAD za radove na čišćenju kasetne municije u Srbiji.

Prve projekte čišćenja kasetne municije u Srbiji ITF je započeo u 2003.

ITF je u julu 2010. objavio tender za obavljanje radova čišćenja kopnenih površina u centralnoj i južnoj Srbiji.

Nakon svih obavljenih tenderskih procedura i potrebnih odobrenja i dozvola Centra za razminiranje Republike >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Srbije – CZRS, prvi radovi na projektnim lokacijama započeti su u avgustu 2010, a do sada je na ukupno četiri lokacije "Jalovik 1" – opština Vladimirci, "Bapsko Polje 1", Kraljevo, "Ravnište" – opština Brus i "Bobije" – opština Sopot, očišćeno i vraćeno na upotrebu 813.050 kvadratnih metara kopnene površine.

ITF navodi da strateški planira da u 2011. godini nastavi sa prikupljanjem donacija za aktivnosti čišćenja kasetne municije u Srbiji.

U 2010. ITF je sa više od 18.8 miliona EUR prikupljenih donacija uspešno završio svoje programe razminiranja u Srbiji i Albaniji.

ITF je u regionu jugoistočne Evrope od 1998. do danas prikupio preko 277 miliona EUR, očišćeno je više od 107 miliona kvadratnih metara površine, rehabilitovano 1.037 žrtava mina na Univerzitetskom rehabilitacionom institutu Republike Slovenije i drugim rehabilitacionim centrima u regionu jugoistočne Evrope, sprovedena edukacija o opasnosti mina i drugim ubojitim sredstvima za više od 450.000 dece u regionu jugoistočne Evrope.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.