„Ćira” na odmoru

Izvor: Politika, Tanjug, 25.Jan.2010, 23:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Ćira” na odmoru

U prošloj godini prevezeno 70.000 turista, što je neuporedivo više nego u vozovima slične turističke železnice u Evropi

Mokra Gora – Turistički voz „Nostalgija”, koji vozi „Šarganskom osmicom”, od juče je na zasluženom tromesečnom odmoru, nakon što je u proteklih mesec dana zimske sezone prevezao 2.200 putnika, saopštila je turizmolog Aleksandra Stamenić.

Popularni „Ćira” je u prošloj godini prevezao 70.000 >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << turista, što je neuporedivo više nego vozovi slične turističke železnice u Evropi, kao na primer u Sloveniji, čije su železnice u ovoj godini prevezle deset puta manje turista, kazala je Tanjugu portparol turističkog kompleksa „Šarganska osmica”.

Stamenićeva je dodala da su skoro trećina prevezenih putnika na „Šarganskoj osmici” prošle godine bili stranci, među kojima najviše Slovenci, ali i veliki broj iz Francuske, Velike Britanije, Nemačke i Rusije.

Smeštajni kapaciteti Muzejsko-turističkog kompleksa „Šarganska osmica”, koja raspolaže sa 50 kreveta u visokokomfornim sobama i apartmanima motela „Mokra Gora” i konačišta „Osmica” tokom novogodišnjih praznika u potpunosti su rezervisali Slovenci, dok je tokom januara bilo popunjeno 95 odsto kapaciteta.

Muzejsko-turistički kompleks „Šarganska osmica”, koji posluje u sastavu JP „Železnice Srbije”, i u uslovima svetske ekonomske krize, zahvaljujući izuzetno dobrim finansijskim rezultatima, planira nastavak radova na pruzi.

Jedan od najvažnijih programa je revitalizacija pruge od Šargan Vitasa do Kremana, s tim da će se radovi izvoditi u vlastitoj režiji, od starih materijala, sa demontiranih pruga, istakla je Stamenićeva, najavljujući i brojne komercijalno zabavne sadržaje, koji će biti usmereni pre svega „ka ukusu mlade populacije”, koja sve više posećuje Mokru Goru.

Da li će „Ćira” ove godine konačno stići i do Višegrada (BiH), pre svega zavisi od rukovodstva tog grada i Železnica Republike Srpske, koji treba da reše neke komunalne probleme u toj istočnobosanskoj opštini, navode u „Šarganskoj osmici”.

[objavljeno: 26/01/2010]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.