Čiplić ide na Paradu ponosa

Izvor: Glas javnosti, 08.Okt.2010, 07:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čiplić ide na "Paradu ponosa"

BEOGRAD - Ministar za ljudska i manjinska prava Srbije Svetozar Čiplić pozvao je danas sve građane da mu se pridruže u "Paradi ponosa" 10. oktobra i ocenio da će ta manifestacija proći bez problema i biti veliki korak za Srbiju.

"Pozivam sve vas i sve nas da nam se pridružite", rekao je Čiplić na konferenciji za novinare organizatora skupa. Prema rečima ministra, nema zvaničnih potvrda da će, pored njega na "Paradi ponosa", šetnji centrom Beograda u organizaciji lezbejskih, >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << gej, biseksualnih i transseksualnih udruženja, učestvovati još neki predstavnici vlade!

Dodao je, međutim, da na osnovu privatnih saznanja očekuje prisustvo još dva ministra i nekoliko narodnih poslanika.

"Siguran sam da će 'Parada ponosa' kao događaj biti zabeležen u modernoj istoriji Srbije", poručio je Čiplić.

Podsetio je na ustavom garantovana prava i slobode svih građana i poručio da je na državnim organima da omoguće ostvarenje tih prava i njihovu zaštitu.

Predstavnik jednog od udruženja koje organizuje "Paradu" Lazar Pavlović iz Gej-strejt alijanse rekao je da će svojim prisustvom manifestaciju podržati šef Delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer, šef Misije Oebs Dimitros Kipreos i šef Delegacije Saveta Evrope Konstantin Jerakostopulos.

Organizatori su najavili da će za učesnike postojati tri prilazna punkta - Slavija, kod CIP-a u Nemanjinoj i kod raskrsnice London. Predstavnik organizacije Kvirija (Queeria) Boban Stojanović poručio je svim neistomišljenicima da svoje nezadovoljstvo iskazu na neki drugi način, a ne pretnjama i nasiljem.

Dodao je da od države očekuje zaštitu svih učesnika.

Organizatori su saopštili da nisu uputili nikakav poziv patrijarh Irineju da učestvuje na "Paradi" i naveli da je reč o falsifikovanom saopštenju prosleđenom putem interneta.

Predstavnice međunarodnih organizacija - Amnesti internešnel i Oebs Sabina Zvirs i Dajana Faloni čestitale su Vladi Srbije na naporima koje je uložila da se se ove godine održi "Paradi ponosa", a učesnicima i organizatorima na hrabrosti i istrajnosti.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.