Izvor: Blic, 17.Feb.2009, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čiplić: Nema demokratije bez uključenja Roma u društvo

Evropa je shvatila da je nemoguće govoriti o demokratiji i socijalno odgovornoj državi, državi u kojoj vladaju ljudska prava, ukoliko ne postoji svest da su Romi deo tog društva, izjavio je danas ministar za ljudska i manjinska prava Svetozar Čiplić.



Na otvaranju sastanka Međunarodnog uporavnog odbora Dekade Roma u Beogradu, Čiplić je rekao da Dekada Roma traje već pet godina i da je nedvosmisleno "utvrđena svest" da je uključivanje Roma u društvo cilj svih >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << država potpisnica Dekade.

"Romi su ljudski, kulturni i intelektualni resurs koji države još nisu otkrile", ocenio je Čiplić i upozorio da svaka država danas ima problem sa finansijama, ali ekonomska kriza ne sme biti opravdanje za usporavanje inkluzije Roma.

Potpredsednik Vlade Srbije i nacionalni koordinator Dekade inkluzije Roma Božidar Đelić izjavio je da očekuje da će ove godine biti izdvojeno više novca za sprovođenje prioriteta Dekade. Đelić je rekao da je Srbija izradila strategiju za inkluziju Roma, akcioni plan i budžet.

Srbija je krajem juna 2008. godine od Mađarske preuzela predsedavanje Dekadom Roma. Dekada je međunarodna inicijativa da se od 2005. do 2015. godine promeni položaj Roma u obrazovanju, zdravstvu, zapošljavanju i stanovanju.

"Priopriteti tokom predsedavanja Srbije su obrazovanje i izbegavanje diskriminacije Roma, stanovanje i izrada evropske romske politike", podsetio je Đelić i naveo da je u Srbiji za poslednjih pet godina procenat romske dece koji je uključen u obavezno osnovno obrazovanje povećan sa 56 na 75 odsto.

Obrazovanje treba da bude na prvom mestu u bici za socijalnu inkluziju Roma, kazao je nacionalni koordinator i dodao da obrazovanje možda nije rešenje za sve, ali je važan korak u rešavanju drugih problema sa kojima se suočava romska populacija.

Osvrćući se na zbivanja u Kraljevu, gde je maloletni Rom ubio 18-godišnjeg Srbina, posle čega su se na internetu pojavili pozivi na osvetu Romima, Đelić je kazao da bilo koji kriminalac u Srbiji mora biti kažnjen po zakonu, bez obzira na nacionalnost.

"Pojedinačni zločin ne može biti poziv na hajku protiv nacije. Vlada Srbije oštro osuduje ono što se pojavilo na internetu tim povodom", rekao je Đelić i pozdravio akciju državnih i lokalnih organa i romskih organizacija koji su pozivali na smirivanje strasti.

Dekada Roma je počela 2005. godine na inicijativu Fonda za otvoreno društvo i Svetske banke i obuhvata 10 zemalja. Do sada su Dekadom Roma predsedavale Rumunija, Bugarska i Mađarska, a od 25. juna prošle godine predsedava Srbija. Članice Dekade su Albanija, BiH, Hrvatska, Češka, Slovačka, Mađarska, Makedonija, Crna Gora, Rumunija, Bugarska i Srbija, a danas će joj pristupiti i Španija.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.