Čiplić: Diskriminacija potiče od pojedinaca, a ne države

Izvor: Blic, 12.Mar.2010, 22:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čiplić: Diskriminacija potiče od pojedinaca, a ne države

Ministar za ljudska i manjinska prava Svetozar Čiplić večeras je, povodom izveštaja Stejt depratmenta o stanju ljudskih prava u Srbiji, rekao da diskriminacija koja postoji u Srbiji potiče od pojedinaca, a ne od državnih institucija.

Komentarišući izveštaj Stejt departmenta u kojem se navodi da se ljudska prava u Srbiju "u najvećoj meri" poštuju, Čiplić je za izjavio da je 19 nacionalnih zajednica u Srbiji očuvalo svoj identitet i da to govori da Srbija, ma koliko >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ona konzervativa bila, nije asimilatorska.

"U Srbiji ima dovoljno slobode da se nacionalne manjine prijave u posebne biračke spiskove i da nemaju straha da to učine. Nikada ne možemo biti zadovoljni onim što smo uradili, jer kasnimo, ali ne treba da se stidimo onoga dobrog što smo uradili", rekao je Čiplić.

U izveštaju su izrečene zamerke na račun policije i sudstva, i ukazuje na slučajeve preterane upotrebe policijske sile, korupcije u policiji i pravosuđu, na dugotrajne sudske postupke, pritiske na novinare i organizacije za zaštitu ljudskih prava, etničku, polnu i versku diskriminaciju.

"Što se tiče policije to je možda jedan od najreformisanijih sistema, a bilo ga je najteže reformisati", rekao je Čiplić.

On je naveo da su svi, što se tiče pravosuđa, svesni mana i da to pokrepljuje podatak da je Srbija pred Sudom za ljudska prava u Strazburu među prvih 10 država koje njeni građani tuže, ali je dodao da će reforma koja se sprovodi u pravosuđu povećati efikasnost i da će sudovi raditi u službi građana.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.