Cilj hraniteljstva dete u biološkoj porodici

Izvor: S media, 06.Okt.2010, 23:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cilj hraniteljstva dete u biološkoj porodici

Cilj hraniteljstva jeste da se dete, ukoliko je to moguće, vrati u biološku porodicu, zaključeno je danas na tribini o usvajanju i hraniteljstvu, čiji je cilj popularizacija hraniteljstva.

Prema rečima rukovodioca Službe za porodični smeštaj dece i omladine Beograda Tamare Borisavljević hranitelj treba da preuzme ulogu roditelja, da brine o detetu, podržava ga, kao i da brine o njegovom obrazovanju i osposobi ga za samostalan život.

"Hraniteljstvo je veoma >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << bitno, jer odnos deteta i roditelja predstavlja osnov za razvoj svake osobe", rekla je Borisavljevićeva i istakla da je krajnji cilj hraniteljstva da se dete, ukoliko je to moguće, vrati iz hraniteljske u biološku porodicu.

Autor i rukovodilac projekta "Nasa deca" Biljana Cincarević rekla je da je bitno da se deci, smeštenoj u socijalnim ustanovama, pruži pomoć, ne toliko materijalna koliko podrška kroz ljubav, porodicu i sve one nematerijalne stvari koju decu čine srećnim.

"U našem projektu, u okviru koga zagovaramo hraniteljstvo i pomoć u edukaciji dece koje tek treba da se obrazuju, planirano je niz akcija i tribina na svim beogradskim opštinama koje su partneri ove organizacije", rekla je Cincarevićeva.

Jasna Cincmil iz Centra za integraciju mladih govoreći o problemima romske dece, ukazala je da je veliki problem to što ona nemaju osnovna lična dokumenta, a institucije nemaju uvek dobar odnos prema njima.

"Zakon predvidja da sva deca mogu da pohadjaju predškolsko, bez ličnih dokumenta, ali se i pored toga dešavaju slučajevi diskriminacije prema romskoj deci", istakla je ona.

Učesnici tribine su za 24. oktobar najavili akciju oslikavanja zida u Višnjićevoj ulici, kada će grafit majstori na temu "Srećna deca, srećno dete" oslikati zid po skicama dece zbrinutim u socijalnim ustanovama.

Tribina je održana u beogradskoj opštini Palilula, u organizaciji udruženja "Naša deca".

(Tanjug)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.