Čik, snađite se u ovoj konfuziji – naopako numerisanje objekata, jedna kuća a više brojeva

Izvor: RTS, 17.Avg.2019, 07:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čik, snađite se u ovoj konfuziji – naopako numerisanje objekata, jedna kuća a više brojeva

Tačnu adresu traže vam na mnogim mestima. Ona je i upisana na svim važnim dokumentima. Mnogima, međutim, ne može da pomogne kada se nađu u ulici u kojoj su kuće numerisane naopako, u krug, ili obeležene svim slovima azbuke.
Jedna ulica, jedan broj, a desetine kuća na toj adresi. Kako? Koliko azbučnih slova toliko i mesta za kuće. A dešava se i da jedan objekat ima jedan ulaz a više brojeva. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<

"Postoji zgrada na ćošku ulica Resavska i Krunska koja ima brojeve i jedne i druge ulice na istoj zgradi, a jedan je ulaz samo", priča taksisa Saša Mitrović, koji Beogradom vozi već 29 godina.
Kako kaže, i dalje se događa da ne može da pronađe neku ulicu ili broj, i da pravilo o parnim i neparnim brojevima često nije ispoštovano.
"Pravilo je da brojevi idu leva strana neparni, desna strana parni u smeru kretanja ulice od centra ka periferiji. Međutim, imamo primer Kosovske i Majke Jevrosime gde brojevi počinju sa različitih strana, što poštuje prvo pravilo, a drugo pravilo ne poštuje", ukazuje Mitrović.
Dr Vladimir Simić iz službe Hitne pomoći navodi da je problem postoji i sa ulicom Carice Milice na Zelenom vencu. 
"Brojevi počinju od Zelenog venca, ona se nastavlja prirodno na ulicu Cara Lazara, ali Cara Lazara se vodi od Kalemegdana, tako da neko ko nije izverziran da zna, dolazi do broja 16-18, i sledeći broj je 37, ali druge ulice", dodaje Simić.
Ima ulica i bez imena i bez broja. Njih je tek problem pronaći. I pored toga što to otežava obavljanje svakodnevnih obaveza, utiče i na one ozbiljnije kao što je intervencija Hitne pomoći, vatrogasaca, policije...
"Nekada dođemo u tri sata tokom noći ispred zgrade i često ne znamo gde da zvonimo jer često nema ni broja stana ni prezimena. Molba za naše sugrađane je da budu nama vidni, da kažem još jedno da neko ko zove Hitnu pomoć nikako ne prekida vezu već isključivo prati lekara koji se javio na telefonskoj centrali, zapravo prati njegova uputstva", ističe Simić.
Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova 3.028.020 građana ima prijavljeno prebivalište u ulicama bez određenog kućnog broja, od čega je 2.676.898 građana prijavljeno na adresama za koje nije određen ni naziv ulice.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.