„Čigotica” podučava zdravijem životu

Izvor: Politika, 17.Apr.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Čigotica” podučava zdravijem životu

Na Zlatiboru, u ustanovi „Čigota”, tinejdžeri imaju mogućnost da se oslobode viška kilograma kroz poseban tronedeljni program, o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje

Zlatibor – Na Zlatiboru, u ustanovi „Čigota", poslednjih meseci mladi iz svih krajeva Srbije imaju mogućnost da se oslobode suvišnih kilograma, kroz specijalni program o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje. U pomenutoj ustanovi problem gojaznosti tretira >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << se kroz program „Čigota" već punih 20 godina, a sada je dobio i prinovu – ćerku „Čigoticu". Tačnije, zlatiborski tretman za zdrav život i skidanje viška telesne težine kod odraslih, inače prvi velnes program u našoj zemlji, proširen je odnedavno programom za gojazne tinejdžere. Ujedno, ovo je prvi put u regionu da se na jednom mestu organizovano i sistemski pristupilo pomaganju mladima da se reše zdravstvenih rizika i estetskih problema koji su posledica modernog načina života i loših navika, poput brze hrane, neredovnih obroka, višesatnog sedenja za računarom ili pred TV ekranom, premalo kretanja i fizičkih aktivnosti.

Udruženje pedijatara Srbije, u saradnji sa ustanovom „Čigota" i uz razumevanje Ministarstva zdravlja, osmislilo je program za lečenje gojaznosti kod mladih. Tinejdžeri dolaze na tronedeljni tretman o državnom trošku, a kući se vraćaju vedriji, pokretljiviji i – lakši.

– Do sada je 160 mladih prošlo kroz program „Čigotica". Početni rezultati su izuzetno dobri: osim što u proseku skinu od šest do osam kilograma, usvajaju i savete kako da promene navike koje su dovele do problema sa viškom telesne težine. Dakle, ne samo da se pravilno hrane i stalno kreću dok su na Zlatiboru, već ih ohrabrujemo da to postane njihov stil života i kada se vrate kući. Preko pedijatara koji rade u sredinama iz kojih su tinejdžeri došli pratićemo da li se pridržavaju dogovorenog i da li održavaju željenu težinu. Naši lekari će prve rezultate ovog programa predstaviti na stručnim kongresima u inostranstvu – kaže za naš list dr Nenad Crnčević, direktor „Čigote".

A kako „Čigotica" izgleda u praksi, ispričala nam je sedamnaestogodišnja Nevena Mirčić iz Niša. S ponosom ističe – na Zlatibor je došla sa 86, a vraća se sa 80 kilograma.

– Ovde smo dnevno imali tri obroka i dve užine, ali nismo jeli slatkiše. Izdržala sam, nije bilo teško, u društvu je lakše to podneti. Svakog dana smo imali fitnes, šetali smo, plivali, vežbali u bazenu... Shvatila sam da moram biti fizički aktivnija nego do sada. Naravno, druženje je bilo super, rado bih došla ovde opet – kaže Nevena.

Njena vršnjakinja Emina Jašarevska iz Beograda kaže da je sa 93 „sišla" na 87 kilograma, s tim što je za nju, kako ističe, još veća korist što je ovde naučila kako da skida suvišne kilograme.

– Prekomerno uživanje u slatkišima je bilo moja ružna navika, sada sam odlučna da se toga otarasim. Zato marljivo uvežbavam samokontrolu: uđem u prodavnicu, gledam čokoladu, ali je ne kupujem! I ranije sam pokušavala sa nekim dijetama, ali one nisu bile ovako efikasne. Jedino su mi šetnje u početku teško padale, ali sam se i na to navikla – ističe Emina, dok njena sugrađanka Milica Košničarević na to dodaje: – Ma ne ide mi se kući. Ovde sam se zaljubila i ostala bih...

Branko Pejović

[objavljeno: 18/04/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.