Četiri stvari koje treba da znate ako želite da vaše dete dobije ruski pasoš

Izvor: Vostok.rs, 01.Nov.2018, 07:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Četiri stvari koje treba da znate ako želite da vaše dete dobije ruski pasoš

Kako bi dete postalo državljanin Rusije, nije dovoljno da bude rođeno u ovoj zemlji. Međutim, ako jedan od roditelja ima ruski pasoš, procedura je vrlo jednostavna.
1. Mogu li deca rođena u Rusiji automatski postati ruski državljani? Ne. Prema važećem zakonu deca rođena na ruskoj teritoriji ne dobijaju automatski rusko državljanstvo. Postoji određeni broj uslova koji treba da budu ispunjeni kako bi dete postalo ruski građanin, kaže Vladimir Starinski, direktor advokatske firme „Starinski, Korčago i partneri”. „Prema federalnom zakonu br. 62 čl. 12 'O ruskom državljanstvu' dete rođeno na ruskoj teritoriji dobija rusko državljanstvo ako je barem jedan od njegovih roditelja ruski državljanin”, objašnjava on. „Ako su oba roditelja strani državljani, dete ruski pasoš dobija samo ako zemlja čiji su roditelji državljani detetu ne prizna državljanstvo. Svaka zemlja ima drugačije zakonodavstvo po ovom pitanju i razlozi za uskraćivanje državljanstva mogu biti različiti.”
 
Grigorij Sisojev/Sputnik 2. Koliko je složena procedura dobijanja državljanstva ako je jedan od roditelja ruski državljanin? Ako vi ili vaš supružnik imate rusko državljanstvo, proces sticanja ruskog državljanstva za dete je veoma jednostavan. Oba roditelja treba da odu u lokalnu kancelariju multifunkcionalnog centra za državne i opštinske usluge građanima „Moji dokumenti” i da podnesu zahtev, navodeći da roditelj koji nema rusko državljanstvo nema ništa protiv da dete bude ruski državljanin. Nakon što oba roditelja pokažu svoje pasoše i matični list deteta, vlasti će odobriti državljanstvo i staviti pečat na matični list istog dana i bez plaćanja ikakve takse. Monom Mesadi iz Tunisa, čija je ćerka dobila ruski pasoš pre godinu dana, kaže da je procedura bila jednostavna. „Moja žena je Ruskinja i činovnici nisu od nas tražili mnogo toga. Samo smo im dali matični list i sledećeg dana dobili smo međunarodni pasoš (u Rusiji deca mogu dobiti međunarodni pasoš od rođenja). „Moja ćerka je rođena na zimu, a na leto je već putovala sa svojim pasošem”, dodao je on.
 
 
Aleksandar Ščerbak/TASS Ako jedan od roditelja (strani državljanin) nije prisutan i nije ga moguće pronaći, procedura bi mogla da potraje duže i biće potrebni neki dodatni dokumenti, na primer, kopija sudske odluke o tome da je jedan od roditelja proglašen za nestalog ili su mu oduzeta roditeljska prava, ili overena kopija umrlice. 3. Može li dete postati ruski državljanin čak i ako su oba roditelja stranci? Ako je dete rođeno u Rusiji, a oba roditelja imaju strano državljanstvo, dete obično dobija državljanstvo svojih roditelja. Ako iz nekog razloga zemlja odbija da detetu izda državljanstvo, roditelji mogu da se prijave za rusko državljanstvo za svoje dete. U tom slučaju, moraće u kancelariji centra „Moji dokumenti” da podnesu dokument od vlasti njihove države koji dokazuje da dete ne može da dobije državljanstvo svojih roditelja, kaže Maksim Safiulin, iskusni stručnjak u advokatskoj kancelariji A2. Međutim, pošto je ovo pitanje veoma složeno, svaka situacija može zahtevati različite procedure. Kako biste izbegli zabunu i brigu, najbolje je da konsultujete iskusne advokate i stručnjake za imigraciona pitanja.
 
Mihail Džaparidze/TASS 4. Da li je moguće da dete dobije rusko državljanstvo ako je rođeno izvan Rusije? Da, bez obzira gde je dete rođeno, može da dobije rusko državljanstvo ako: - oba ili jedan od roditelja imaju rusko državljanstvo - jedan roditelj ima rusko državljanstvo, a drugi nema državljanstvo ili se ne zna gde  se nalazi ili se vodi kao nestala osoba. Deca takođe mogu dobiti rusko državljanstvo po jednostavnoj proceduri ako: - jedan roditelj ima rusko državljanstvo, a drugi se slaže da dete postane ruski državljanin   - dete o kojem se radi se nalazi pod starateljstvom ili pokroviteljstvom građanina Rusije. U ovim slučajevima zahtev treba podneti ruskom diplomatskom ili konzularnom predstavništvu u inostranstvu. ! Molim vas, obratite pažnju na to da svaku specifičnu situaciju treba da razmotre profesionalni advokati koji imaju iskustva u pitanjima imigracije i upućeni su u aktuelna zakonska akta. Pre nego što angažujete nekog advokata, upoznajte se sa njegovom ranijom praksom i proverite da li je njegovo iskustvo relevantno za vašu situaciju. Tako ćete uštedeti vreme i novac. Russia beyond
 

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.