Izvor: B92, 07.Feb.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Četiri stotine kuća klize u Savu

Beograd -- Meštani naselja Umke žive u domovima sa popucalim temeljima, u kojima im je čak ugrožen i život.

Dom porodice Simić u poslednjih godinu dana prešao je dvadeset metara nizbrdo i preti mu opasnost da se na proleće utopi u Savu. "Idete kao da vam je centar za ravnotežu poremećen i kada spavate uvek vas vuče na dole, tako da u toku noći ne možete baš da spavate, nego se budite i pomerate na dole. Tako se i u kući ide malo u stranu", kaže Mirko Simić, jedan >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << od članova porodice.

Kućama koje se nalaze dalje od reke ne preti utapanje, ali propadaju u zemlju koja će ih, prema nalazu stručnjaka, jednom potpuno progutati. Jedan od stanovnika Umke pokazao je mesto gde se nekada nalazio temelj njegove kuće, koji je sada pet metara niže. Stubovi i ploča do sada nisu popucali samo zahvaljujući gomili armature koju je ugradio. On objašnjava da su nadležni iz opštine dolazili dva puta i merili kuću, ali da mu niko nije rekao da od toga preti opasnost.

Svi stanovnici klizišta, koje se nalazi na granici opština Čukarica i Obrenovac, imaju uredne građeviske dozvole dobijene šezdesetih i sedamdesetih godina kada pomeranje tla nije nije bilo tako snažno kao posle bombardovanja.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.