Četiri odsto mladih čita

Izvor: B92, 17.Feb.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Četiri odsto mladih čita

Beograd -- Četiri odsto mladih u Srbiji deo slobodnog vremena odvoji za čitanje. Rečnik školaraca je sve lošiji, a Ana Karenjina samo dosadni film.

Ono sto je do skora bila obavezna literatura, odnosno lektira, sada stane u par sati ili na nekoliko strana. Nekada su đaci dobijali jedinice kada ne pročitiaju lektiru, a danas je uspeh kada knjigu pročita više od polovine odeljenja.

Iako se profesori trude da motivišu učenike da čitaju, svesni su da je sve više >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pomoćnih sredstava.

"Najbolje je da se pročita knjiga u celosti, najvise informacija se dobija, ovo je nešto što nije dobro, ali opet bolje je da se pročita neko skraćeno izdanje, nego uopšte da se ne pročita", objašnjava profesor Milorad Rašić.

Ipak, đacima je lakše da odvoje dvesta dinara od džeparca i dva sata za gledanje filma, nego da petnaest dana posvete čitanju. "Filmove traži omladina, upravo đaci. Ipak su majke te koje dolaze i traže interpretacije", objašnjava prodavačica Sandra Milošević.

Ipak, pismenost i obrazovanje ne svode se samo na čitanje književnih dela. Stručnjaci objašnjavaju da bogaćenje jezika, osim čitanja, podrazumeva i komunikaciju sa okolinom i pracenje medija.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.