Čestitke za Ramazanski bajram

Izvor: Kurir, 28.Jul.2014, 10:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čestitke za Ramazanski bajram

Bajramska molitva u biće održana danas u beogradskoj Bajrakli džamiji od 7 sati, a potom je i bajramska sofra. Zvaničnici i politički lideri Srbije čestitali su vernicima praznik

BEOGRAD - Vernici muslimanske veroispovesti danas slave Ramazanski bajram, jedan od dva najznačajnija islamska praznika kojim se obeležava kraj posta.

Bajramska molitva u biće održana danas u beogradskoj Bajrakli džamiji od 7 sati, a potom je i bajramska sofra.

Zvaničnici >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << i politički lideri Srbije čestitali su vernicima praznik.

Predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić čestitao je svim građanima muslimanske veroispovesti Ramazanski Bajram, uz želju da ga provedu u miru, zdravliu i da im taj praznik donese porodičnu sreću i radost."Svim građanima Srbije, muslimanske veroispovesti, želim da u zdravlju i miru, okruženi porodicom i prijateljima proslave svoj veliki praznik - Ramazanski Bajram", istakao je predsednik Nikolić.

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić je u svojoj čestitki svim muslimanskim vernicima poželeo da taj sveti praznik provedu u miru i blagostanju. "Svima koji slave ovaj veliki praznik, želim sreću, radost, jedinstvo i razumevanje", istakao je u čestitki Vučić, saopštila je Vlada Srbije.

Direktor kancelarije za KiM Marko Đurić takođe je uputio najlepše čestitke muslimanskim vernicima i starešinstvu, "sa željom da nas ovi praznični dani još jednom podsete na trajne duhovne vrednosti islama, vrednosti pravde, humanosti, mira, milosrđa i ljubavi prema bližnjima". Uz želju da ovaj praznik provedu sa porodicom, Đurić je poručio da ovaj veliki praznik treba da doprinese širenju uzajamnog uvažavanja, tolerancije i dobrote."Neka nas sve zajedno uputi na negovanje zajedništva i međusobnog poštovanja", istakao je Đurić.

"U ime Narodne skupštine i svoje ime čestitam predstojeći praznik građanima islamske vere u nadi da će Bajram svima doneti mir, toleranciju, međusobno poštovanje i razumevanje. Želim vam da praznične dane provedete u miru, radosti i ljubavi, u krugu svojih porodica i prijatelja", navodi u čestitki predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković.

Praznik je vernicima muslimanske veroispovesti čestitao i potpredsednik Narodne skupštine Vladimir Marinković, poželevši im da ga provedu u zdravlju i veselju, u krugu svoje porodice i uz nadu da će nas ovaj praznik podsetiti na vrednosti koje treba trajno da negujemo - ljubav, poštovanje, brigu za najbliže i toleranciju.

Ministar odbrane Bratislav Gašić čestitao je svim vernicima Ramazanski bajram i poručio da na kraju svetog meseca posta i molitvi želi islamskim vernicima da praznik provedu "u miru, radosti, duhovnom blagostanju i svakom dobru istinskom"."Povodom velikog islamskog praznika Ramazanskog bajrama, svim pripadnicima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije koji slave ovaj praznik upućujem iskrene čestitke", navodi Gašić.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin čestitao je takođe građanima islamske veroispovesti Ramazanski bajram uz poruku da "neprolazne duhovne vrednosti ovog uzvišenog praznika doprinesu negovanju razumevanja, sloge i ljubavi među bližnjima"."Bajram je praznik koji nosi poruke mira i prijateljstva, praznik koji nas uvek iznova podseća da širimo uzajamno uvažavanje, sklad i toleranciju", poručio je Vulin.

Bajram je velikodostojnicima, verskim službenicima i vernicima Islamske zajednice čestitao i direktor Uprave za saradnju s crkvama i verskim zajednicama Ministarstva pravde Mileta Radojević. "Želim da svaki pojedinac i porodica Bajram dočeka i provede u zadovoljstvu i miru, sa svojim komšijama i svim ljudima dobre volje", navodi se u čestitki Radojevića.

On dodao i da ovaj veliki praznik treba da probudi u svakom muslimanu uverenje "da udruženim naporima možemo učiniti da se u Srbiji kao zajedničkoj državi poštuju kulturne i verske različitosti i stvore uslovi da svaka nacionalna i verska zajednica razvija i slobodno afirmiše svoje najviše vrednosti".

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali i predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević čestitali su muftiji Muhamedu Jusufspahiću i vernicima islamske veroispovesti bajram poručujući da ovaj praznik "donese spokoj i duhovno razumevanje".

Međusobnom tolerancijom gradićemo zajedničku budućnost u blagostanju", navodi se u čestitki.

Čestitkama se pridružio i princ Aleksandar Karađorđević sa željom svima da ovaj praznik provedeu u miru i sreći sa svojim bližnjima. "Neka nas sve ovaj veliki praznik podseti da nosimo u sebi ljubav prema Svevišnjem i negujemo lepe misli i dobra dela, a da dani koji nastupaju budu ispunjeni mirom i zadovoljstvom, razumevanjem, uzajamnim poštovanjem i tolerancijom", naglasio je Karadorđević.

Čestitke su ranije uputili i predsednik SDA Sandžaka Sulejman Ugljanin i predsednik Bošnjačkog nacionalnog veća u tehničkom mandatu Esad Džudžević.

Zamenik reis-ul-uleme, muftija srbijanski Muhamed Jusufspahić u bajramskoj poslanici osudio je izraelsko nasilje nad muslimanima Gaze i Palestine."Molimo Alaha svevišnjeg da podari mir svim ljudima, i nama u Srbiji našoj, a posebno muslimanima Gaze i Palestine sa kojima saučestvujemo u borbi i tegobama, osuđujući izraelsko nasilje koje se nad njima sprovodi", preneo je Jusufspahić poslanicu Rijaseta Islamske zajednice (IZ) Srbije povodom ramazanskog Bajrama koji počinje sutra.

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.