Česte bolesti organa za varenje

Izvor: B92, 17.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Česte bolesti organa za varenje

Beograd -- Bolesti organa za varenje po učestalosti na drugom mestu u Srbiji, iza bolesti srca i krvnih sudova.

Svaki šesti stanovnik Srbije ima gorušicu, oko 15 odsto njih dobije, makar jednom u životu, čir na želucu ili dvanaestopalačnom crevu, a sve je više i onih s čirom na jednjaku. Posebno su u porastu maligna oboljenja. Muškarci obolevaju dva puta češće, ali su žene koje puše jednako ugrožene.

Draginja Sovilj je imala čir na želucu, odnosno oštećenje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << jednjaka, želuca i dvanaestopalačnog creva. "Tegobe su se javile pre dvadesetak godina, u vidu pojačane gorušice, nadimanja, bolova u stomaku. To je pratila malaksalost", rekla je ona.

Među obolelima je sve više mladih koji se najčešće javljaju zbog imunoloških upala tankog i debelog creva, čira na dvanaestopalačnom crevu, a kod onih starijih od 40 godina sve je više kamena u žučnoj kesi.

Predrag Dugalić, Šef jedinice za endoskopiju u Zemunskoj bolnici, kaže da se sve češće sreće sa ozbiljnim oboljenjima u mlađoj populaciji. "Pre svega tu govorim o tumorima, koji, kada se jave kod mlađih, nažalost, napreduju veoma brzo, mnogo brže nego kod starijih", kaže on.

Tegobe mogu da budu blage, ali i veoma teške, kao što su krvarenja, zaplet creva, prskanje organa. Nekad je i gorušica pokazatelj prekanceroznog oboljenja jednjaka.

Dugalić kaže da je Zemunska bolnica dobila jednu od najsavremenijih endoskopskih oprema koja služi za dijagnostiku digestivnog trakta. "Ta dijagnostika je unapređena tako što mogu da se rade i određene intervencije uz tu dijagnostiku", rekao je on.

Nekada duge liste čekanja svedene su na sedam dana, a prema rečima Dugalića, ljudi u Srbiji neretko kasne sa otkrivanjem bolesti jer na svoju ruku koriste razne narodne lekove koji prikrivaju pravo stanje.

Mnogi od njih i kada bolest biva otkrivena, ne prestaju s pušenjem, upotrebom začinjene hrane i alkohola.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.