Češka ponovo pokrenula postupak kupovine vojnih helikoptera, bira između dva američka tipa, favorit UH-60M

Izvor: TangoSix.rs, 22.Mar.2019, 09:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Češka ponovo pokrenula postupak kupovine vojnih helikoptera, bira između dva američka tipa, favorit UH-60M

Kako prenose češki mediji, novi helikopter češke vojske sasvim sigurno će biti američke proizvodnje. Informativni portal Info.cz prenosi da je premijer Češke Andrej Babiš pre 17 dana, boraveći u SAD, u Beloj kući razgovarao o kupovini helikoptera direktno od proizvođača.
Prema izvorima Info.cz SAD će u maju ili junu poslati ponude i cene za dva tipa helikoptera, Bell UH-1Y Venom i Sikorsky UH-60M Black Hawk, odluka će biti doneta već nakon letnjih >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << praznika a navodno je UH-60M favorit.
Realizacija ovog posla bi trebala da bude brza jer, kako navodi češki portal, vlada pokušava da što pre nabavi helikoptere pošto Ministarstvo finansija planira velike rezove u budžetu za narednu godinu.
Zbog toga postoji rizik da se njihova kupovina ponovo otkaže kao što je to bio slučaj prošle godine kada je tender poništen zbog nedostatka finansija. U planu je nabavka 12 helikoptera koji bi trebalo da zamene helikoptere Mi-17 a budžet za ovu nabavku iznosi 470 do 587,5 miliona evra.
Prethodni tender koji je raspisan 2017. godine na kome su glavni kandidati bili američki UH-1Y i italijanski AW139M poništen je početkom 2018. nakon izbora nove vlade koja nije obezbedila novac za kupovinu novih vojnih helikoptera.
Ovoga puta zamenik češkog ministra odbrane Jakob Landovski izjavio je lokalnim novinama Pravo, da Češka nije skoro kupovala naoružanje od SAD što je bio razlog da se o nabavci helikoptera direktno pregovara sa dve američke kompanije i da se iz konkurencije isključe evropski proizvođači.
Info.cz dalje navodi da se UH-60M smatra izvesnim rešenjem jer taj tip helikoptera već koriste države u okolini a još jedan razlog za izbor ovog tipa jeste to što domaći Remontni avijacijski zavod u Malešicama ima dugoročni ugovor sa kompanijom Sikorski o servisiranju i sklapanju.

The post Češka ponovo pokrenula postupak kupovine vojnih helikoptera, bira između dva američka tipa, favorit UH-60M appeared first on Tango Six.

Nastavak na TangoSix.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.