Izvor: B92, 25.Dec.2010, 01:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ceo dan u školi bez ručka

Pirot -- Brat i sestra, Željko i Vesna Manić, iz sela Cerovo kod Pirota svaki dan provedu i po 12 sati u školi jer nemaju prevoz do svog sela.

Manići pohađaju školu za osnovno i srednje obrazovanje "Mladost" u Pirotu, i zbog loše materijalne situacije u porodici čitav dan u školi ne jedu ništa.

Direktor škole kaže da je rešenje smeštaj u učenički dom srednje Mlekarske škole, za koji samo Željko ispunjava uslove, ali ne i Vesna, koja je učenica osmog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << razreda.

Vesna i Željko u školu za vaspitanje i obrazovanje učenika ometenih u razvoju " Mladost” putuju iz sela Cerova koje je oko 20 kilometara udaljeno od Pirota.

Dok je Željko na nastavi Vesna ga čeka u hodniku škole, a onda on čeka kraj njenih časova, da bi se uveče oko 9 zajedno vratili kući.

Željko kaže da se često desi da nemaju šta da pojedu dok čekaju u školi. Ova deca žive sa starijim bratom, majkom i bakom. Pre šest meseci umro je njihov otac. Njihova majka kaže da joj je teško što joj deca svakodnevno gladuju jer najčesce nema šta da im da pre polaska u školu, ali ih uveče obavezno sačeka pasulj, krompir ili kupus.

"Nekad im damo odavde, nekad im damo pare”, kaže majka Nataša Manić.

Baka Kamenka kaže da ujutru kad ustanu ako ima nešto spremljeno, oni dobijaju da jedu, a ako nema ne dobiju ništa.

U školi "Mladost” kažu da su Vesna i Željko dobra deca ali bi njhov uspeh mogao da bude bolji kada bi živeli u drugačijim uslovima.

"Ja kao razredni starešina mogu da kažem da je Željko dobar učenik, da je miran, tih, neupadljiv. Svi znaju da su oni cao dan po školi, da nemaju šta da ručaju i da su po ceo dan gladni”, kaže Ivica Mančić, razredni starešina.

Direktor škole Mladost kaže da bi rešenje ovog problema bilo smeštaj dece u učenički dom srednje mlekarske škole, ali pošto je Vesna učenica osmog razreda ovaj predlog u Mlekarskoj skoli nije prihvaćen.

"Mnogo bi se toga rešilo kad bi dobili smeštaj u domu. Ja se stalno nadam i dalje ćemo stupiti u kontak ako je moguće da se taj problem reši pošto se radi samo o jednom polugodištu, pošto već sledeće godine i sestra će postati učenica srednje škole”, kaže Đordje Đordjevic – director skole "Mladost”

Ukoliko bi dobili šmestaj u domu Mlekarske škole, pored tople sobe imali bi i tri obroka dnevno, a opština Pirot bi umesto sadašnjih 14 000 dinara za dve mesečne karte, za smeštaj ove dece izdvajala duplo manje para.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.