Izvor: B92, 16.Sep.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Centar za žrtve trgovine ljudima

Beograd -- Prvi reintegracioni centar za žrtve trgovine ljudima u Srbiji, ali i regionu, otvoren je u Beogradu.

Program nevladine organizacije Atina, osim primarnog zbrinjavanja u tzv. privremenoj kući, pruža pomoć u reintegraciji. Rad Centra je osmišljen prema zahtevima i iskustvima žrtava da bi zlostavljanim ženama bio omogućen povratak normalnom životu.

U osmišljavanju rada Reintegracionog centra, pored profesionalnog osoblja, učestvuju korisnice. "Koliko >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << god naše obrazovanje znači u smislu osmišljavanja adekvatne pomoći, jednako je važan doprinos ljudi koji su prošli i osetili to na svojoj koži, oni najbolje znaju šta im zaista treba", kaže Dragana Ćuk-Milankov, psihologinja.

Iako je Srbija i Crna Gora jedna od potpisnica Konvencije Ujedinjenih nacija protiv transnacionalnog kriminala, trgovina ljudima, samim tim i ženama, u domaćem zakonodavstvu nije bila poznata kao posebno krivično delo sve do pre tri godine, kada je izmenama i dopunama Krivičnog zakona uveden član 111b, trgovina ljudima. Početkom ove godine zakonski je precizirana kaznena politika. Po Krivičnom zakonu Srbije za trgovinu ljudima predviđena je kazna od tri do 15 godina zatvora, za zasnivanje ropskog odnosa od jedne do 10 godina, a za posredovanje u trgovini ljudima do tri godine. Posle tih promena, u zatvorima u Srbiji poveća je broj osuđenih za trgovinu ljudima.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.