Izvor: B92, 25.Mar.2008, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Centar za studente sa hendikepom

Beograd -- U sklopu Univerzitetske biblioteka "Svetozar Marković" otvoren je Univerzitetski centar za studente sa hendikepom.

Centar je osnovao Univerzitet u Beogradu, na inicijativu Udruženja studenata sa hendikepom, i to je prvi centar ovakvog tipa u regionu. Njegov osnovni zadatak je pružanje podrške studentima sa hendikepom, kako bi im bile obezbeđene jednake mogućnosti za kvalitetno obrazovanje.

Marko Ljubanović je rođen u Budvi, gde je završio srednju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << školu, a zatim upisao Pravni fakultet u Beogradu.

Sada je na trećoj godini studija. On kaže da je zadovoljan položajem studenata sa hendikepom na beogradskom univerzitetu i da se odmah dobro uklopio.

Otvaranje Centra za studente sa hendikepom je još jedan korak ka olakšavanju studiranja ovim studentima.

"Što se tiče značaja Centra, on je veoma veliki. Situacija je, što se položaja studenata sa hendikepom tiče, sve bolja", kaže Marko Ljubanović.

Osim toga što studira, Marko je i paraolimpijski reprezentativac u plivanju, tako da često putuje na takmičenja.

Kaže da je u zapadnim zemljama situacija mnogo bolja, ima više ovakvih centara, svuda postoje prilazi za osobe sa hendikepom, a studentima univerzitet obezbeđuje poseban prevoz.

"Smatram da se iz dana u dan situacija poboljšava što se odnosa prema osobama sa hendikepom tiče. Ja već sada mogu da kažem da se ne osećam kao posebna grupa ljudi. Ipak, trebalo bi još raditi i ugledati se na zemlje kao što su Danska, Švedska", kaže on.

Univerzitetski centar za studente sa hendikepom je prvi u regionu.

U njemu studenti mogu dobiti informacije u vezi sa unapređenjem uslova studiranja, mogu koristiti Internet, prebacivati udžbenike u audio i elektronski oblik, ali i dobiti informacije o mogućnostima zapošljavanja nakon završetka studija.

"Ovaj Centar nije namenjen da se studenti okupljaju, sede, već da se raspitaju oko procesa studiranja. Recimo, oni koji sada završavaju srednju školu i imaju hendikep, mogu dobiti informacije u vezi sa načinom studiranja. Do skoro je takve poslove završavala Unija studenata sa hendikepom, sada smo ipak to hteli da smestimo u neku instituciju", rekla je direktorka tog centra Ljupka Mihajlovska.

Centar za studente sa hendikepom se nalazi u sklopu Univerzitetske biblioteke u Bulevaru kralja Aleksandra.

Centar je još u povoju, a uskoro će biti obezbeđeni i govorni softveri za osobe sa oštećenim vidom.

U Udruženju studenata sa hendikepom planiraju da pokrenu inicijativu za otvaranje ovakvih centara i u drugim univerzitetskim gradovima Srbije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.